UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відпустка по догляду за дитиною: чи може її оформити батько

Роз'яснення дали у Держпраці.

Навіть під час війни, українки можуть отримати допомогу по вагітності та пологах та піти у декретну відпустку. Але аналогічне право має і батько дитини. Це передбачено умовами ст. 179 Кодексу законів про працю України та вимогами ст. 18 Закону України «Про відпустки». Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, як чоловіку або іншим родичам можна оформити декретну відпустку.

Які документи потрібні, щоб оформити декрет

У Держпраці пояснили, що обоє батьків мають рівні права на декретну відпустку з догляду за дитиною до досягнення трирічного віку.

Читайте також: Українці за кордоном: в МОЗ пояснили, як отримати лікарняний вагітним

Батько може використати відпустку повністю, а також частково, розділити її навпіл із матір’ю дитини.

Для отримання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працівнику необхідно звернутися до роботодавця з наступними документами:

У випадку, якщо відпустку бажає отримати інша особа (крім матері) додатково надається:

Фахівці додали, що надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформляється наказом власника.

Взяти відпустку можуть також бабуся, дідусь, опікун або інші родичі.

Читайте також: В Україні переглянули склад «Пакунку малюка»: що змінилося

Чи можуть відмовити батьку дитини у декретній відпустці

Роботодавець не може відмовити батькові, який виявив бажання доглядати за своєю дитиною в перші роки її життя.

Також батько дитини має право на додаткову відпустку при народженні дитини терміном 14 календарних днів. Скористатися цим правом можна протягом трьох місяців з дня народження дитини.

У Держпраці зауважили, що право на відпустку по догляду за дитиною до трьох років може використовувати лише одна із зазначених осіб.

Крім того, такий період зараховують до:

Раніше у Міністерстві охорони здоров'я розповіли, коли саме вагітні жінки можуть піти у декретну відпустку та що для них змінилося.