UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відпустка без збереження зарплати: чи може її взяти працівник при виході на роботу після звільнення з військової служби

Роз'яснення дали у Держпраці.

Через повномасштабне вторгнення РФ, багато сміливих чоловіків та жінок стали на захист нашої країни. Деякі громадяни після звільнення з військової служби повертаються на свої попередні місця роботи.

Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, чи може працівник після звільнення з військової служби при виході на роботу взяти відпустку без збереження заробітної плати на підприємстві та якої тривалості.

Читайте також: Зміна місця роботи: на яких підставах можна розірвати трудовий договір

Фахівці зазначили, що відповідно до змін, внесених пунктом 20 частини 1 статті 25 закону України «Про відпустки», відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку працівникам, які приступили до роботи після звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації, – тривалістю до 60 календарних днів.

У Держпраці додали, що частину 1 статті 24 закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» доповнено абзацом 6, відповідно до якого, період, протягом якого особа перебувала у відпустці без збереження заробітної плати, передбаченій пунктом 20 частини 1 статті 25 закону «Про відпустки», включається до страхового стажу.

Раніше фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли особливості надання відпустки за власний рахунок під час війни.

Нагадаємо, як та за яких умов можна отримати компенсацію за невикористані відпустки. Є два варіанти надання компенсації.