UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від тепла до заморозків: синоптик розповів, якою буде погода у жовтні

У кінці місяця прогнозують дощі.

Як і прогнозували синоптики, у кінці вересня температура в Україні суттєво знизилась. Кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич розповів, яким буде жовтень 2024.

Читайте також: Зима 2024-2025: синоптикиня розповіла, коли буде найхолодніше

За його словами, саме у жовтні у цей час атмосферні процеси над Європою поступово набувають все більше зимових рис, яка поступово наближається - часто спостерігаються заморозки, перші снігопади, а циклони стають все більш активними.

Він нагадав, що цього року станом на кінець вересня в Україні склалась вельми нестандартна ситуація – досі тривало метеорологічне літо, оскільки середньодобові значення температури впевнено перевищували позначку +15 °С, а місцями на півдні та у центрі досягають +20 °С і навіть вище. Більше того, вересень 2024 року виявився рекордно теплим у нашій країні за увесь період спостережень, за винятком крайніх західних областей.

«Прогностичні дані показують, що в перші дні жовтня на більшій частині території України збережеться аномально тепла погода літнього характеру. Однак у зв'язку з розвитком холодного скандинавського антициклону та його подальшим зміщенням на південний схід, починаючи з 5 – 6 жовтня, погодні умови істотно зміняться. Відбудеться досить різке похолодання, яке буде пов'язане з вторгненням арктичних повітряних мас на східній периферії антициклону. Похолодання супроводжуватиметься випаданням дощів, посиленням північно-західного вітру та коливаннями атмосферного тиску. Температурні показники за підсумком знизяться на 7 – 13 °С. Саме такі зміни у синоптичних умовах стануть переломними та ознаменують початок метеорологічної осені в нашій країні. Перші заморозки як на поверхні ґрунту, так і у повітрі варто очікувати приблизно в період з 7 по 10 жовтня», – розповів експерт.

Поступово на початку другої декади місяця температура повітря почне підвищуватись за рахунок активізації зональної циркуляції та надходження повітряних мас із південного заходу Європи. Але оскільки над Україною збережеться поле відносно високого тиску, то істотних опадів до середини місяця не передбачається, а більшість атлантичних циклонів та пов'язані з ними атмосферні фронти проходитимуть північною Європою. Попередньо, третя декада місяця також очікується теплою, але з більш рясними і частими дощами, які будуть спричинені південними процесами над Середземним морем і Балканським півостровом.

Щодо прогнозу температури повітря на жовтень, листопад і зиму 2024/2025, то всі світові прогностичні центри одностайні у своїх висновках: температура повітря протягом найближчих місяців як у Європі, так і в Україні залишатиметься аномально високою. Цьому сприятиме як посилення парникового ефекту, так і особливості загальної циркуляції атмосфери, які будуть характерними для цього періоду. Якою буде зима та залишок осені розповіла в своїй статті «Якою буде погода восени та взимку в Україні» для ZN.UA завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух.