UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ветеран праці: хто може отримати цей статус в Україні

Особи, які мають статус ветерана праці, можуть претендувати на певні пільги.

Українці, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях та мають стаж роботи 40 років (для чоловіків) і 35 років (для жінок) і вийшли на пенсію, мають право на отримання статусу ветерана праці. На порталі «Дія» розповіли, куди необхідно звертатися та які документи потрібні для оформлення цього статусу.

Куди треба звертатися, щоб отримати статус ветерана праці

Українці, які мають право на оформлення статусу ветерана праці, повинні звернутися до органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, шляхом відправлення документів поштою (рекомендованим листом).

Читайте також: Трудовий стаж: як його підтвердити, якщо підприємство ліквідовано

Які документи потрібні для оформлення статусу ветерана праці

Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

Ветеран праці: хто має право на оформлення статусу

Ветеранами праці визнаються громадяни, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, об'єднаннях громадян. Для отримання статусу необхідно при виході на пенсію  мати відповідний стаж роботи:

Статус підтверджується посвідченням та надає особі право користуватися пільгами та отримувати компенсації від держави.

Посвідчення і нагрудний знак видаються ветеранам праці за місцем їх проживання органами праці та соціального захисту населення, а ветеранам праці із числа осіб, зазначених у частині другій статті 10 Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ» – органами, що здійснюють їх пенсійне забезпечення відповідно до законодавства.

Читайте також: Пільговий стаж: що потрібно для його підтвердження

При заповненні посвідчення записи «ким видано», «прізвище, ім'я, по батькові» робляться без скорочень.

Дата видачі позначається прописом. Особистий підпис ветерана праці і його фотокартка скріплюються печаткою органу, який видав посвідчення. Записи у посвідченні завіряються підписом керівника відділу (управління) соціального захисту населення або іншого органу, який видав посвідчення і скріплюються печаткою.

Посвідчення і нагрудний знак вручаються особисто ветеранам праці або за їхнім дорученням рідним чи іншим особам, за що вони розписуються у відповідних документах. Посвідчення і нагрудний знак видаються безкоштовно.

Раніше ми писали, як українцям, які опинилися в окупації, подати заяву для отримання статусу безробітного.