UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венедіктова створила новий департамент у ОГП і призначила його керівником колишнього колегу чоловіка

Він отримав посаду без конкурсу, бо не буде виконувати функції прокурора.

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова 6 червня підписала наказ про створення нового департаменту у своєму офісі. Він опікуватиметься кібербезпекою та економічними злочинами, а очолюватиме його колишній колега чоловіка Венедіктової — Сергій Кропива. Про це повідомляє "Українська правда" із посиланням на копію відповідного наказу, джерела в прокуратурі і пресслужбу Офісу генпрокурора.

Раніше Кропива був керівником київського управління кіберполіції, а також першим заступником голови департаменту кіберполіції. Водночас, заступником начальника кіберполіції працював і чоловік Венедіктової Денис Колесник.

Як зазначається, Кропиву призначили на посаду в ОГП без проведення конкурсу, адже найняли його не як прокурора, а як державного службовця. Верховна Рада дозволила призначати людей на подібні посади без конкурсу на період воєнного стану.

Зважаючи на це, за даними УП, новопризначений керівник не зможе виконувати певні обов’язки, які мають голови інших департаментів. Наприклад, займатися процесуальним керівництвом: входити до групи прокурорів у справах, приймати рішення щодо розслідувань і давати вказівки прокурорам.

Цю інформацію "Українській правді" підтвердила і пресслужба Офісу генпрокурора. Там зазначили, що функції Кропиви полягатимуть у менеджерстві.

Читайте також: Венедіктова показала свою декларацію за минулий рік

У пресслужбі запевнили, що такий підхід "сприятиме посиленню гарантій незалежності прокурорської діяльності". А також пояснили, що взяли співробітника через наявність "цінного досвіду у сфері боротьби з кіберзлочинністю". 

Водночас, за офіційною інформацією ОГП, жоден інший керівник подібного підрозділу зараз не обіймає посаду держслужбовця. Вона перебачена тільки в ще одному департаменті, проте залишається вакантною.

Кропива очолюватиме штат у 77 осіб. Розформовані тим же наказом Венедіктової підрозділи, які займалися справами новоствореного департаменту, разом налічували 41 співробітника.

Нагадаємо, у 2020 році Денис Колесник, чоловік Ірини Венедіктової, звільнився з посади заступника начальника кіберполіції та, отримавши майже 800 тисяч гривень "вихідної допомоги", вирішив повернутися на ту ж посаду.