UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великий піст: що можна і не можна їсти по днях

Найсуворішим періодом поста є Страсна седмиця.

15 березня у християн східного обряду починається Великий піст, який триватиме до свята Воскресіння Христового. Сенс поста - в очищенні душі і тіла, відмову від мирського, щоб зустріти Великдень зі світлими помислами, повідомляє «УНІАН».

Що можна і не можна їсти під час Великого посту

За традицією, в перший день посту прийнято відмовлятися від їжі. Найсуворішим періодом поста є Страсна седмиця, яка передує Великодню, в цей час встановлені найбільш суворі обмеження в їжі.

Обмеження по днях

у понеділок, середу і п'ятницю дотримуються сухоїдіння - можна їсти неварену їжу без масла (хліб, вода, сухофрукти, фрукти, горіхи, мед, сирі овочі);

вівторок і четвер - гаряча (приготована) їжа без олії (каші, крупи, гриби, бобові, варені і тушковані овочі);

субота та неділя - дозволена гаряча їжа з рослинною олією, можна пити вино.

Двічі за пост можна з'їсти рибу і морепродукти - на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та у Вербну неділю (25 квітня).

Sputnic

Читайте також: 207 річниця з дня народження Тараса Шевченка: як святкували українці

Варто зазначити, що такі суворі обмеження є обов'язковими тільки для ченців, віруючі можуть пом'якшити обмеження. Головне в піст - не відмова від їжі, а позбавлення від гріха і єднання з Богом.