UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великдень: олександрійське тісто для приготування пасок

Рецепт простий, але приготування займає доволі багато часу.

Наближається Великдень - одне з найсвітліших свят, присвячене воскресінню Ісуса Христа. Одним із символів свята є паски - традиційна випічка, яку господині готують заздалегідь.

Одним із способів приготування паски є створення олександрійського тіста. Рецепт досить простий, але на приготування тіста потрібно доволі багато часу, повідомляє ТСН.

Інгредієнти:

свіжі дріжджі - 75 г

цукор - 500 г

яйця - 5 шт.

жовтки - 2 шт.

пряжене молоко - 500 мл

розтоплене вершкове масло - 250 г

родзинки - 100 г

сіль - 0,5 ч. л.

борошно - 1,5 кг

ванілін

коньяк або ром

цедра апельсина (за бажанням)

Приготування:

Покладіть дріжджі у велику миску і повністю розчиніть в молоці. Перемішайте дерев'яною ложкою. У вас повинна вийти однорідна маса.

У великій мисці збийте яйця з цукром міксером до пишної білої маси.

У яйця додайте розтоплене вершкове масло (воно не повинно бути гарячим) і знову перемішайте міксером.

У великій посудині з'єднайте дріжджову масу з яєчно-вершковою і перемішайте. У вас вийде рідка опара, трохи схожа за консистенцією на сметану.

Накрийте посудину харчовою плівкою і залиште на 8-12 годин підходити.

Додайте до опари ванільний цукор, сіль і 500 г просіяного через сито борошна, перемішайте. Тепер знову додайте 500 г борошна, сухофрукти і добре перемішайте.

Тісто по цьому рецепту потрібно вимішувати руками. Висипати на стіл борошно, що залишилося, а на нього покладіть тісто. Місіть його руками, поки воно не стане однорідним, але більше борошна не додавайте.

Розділіть тісто на ту кількість форм, які будете використовувати, змастіть форми рослинним маслом.

З тіста зробіть кульку і покладіть в форму. Накрийте тісто у формах рушником або харчовою плівкою і залиште підходити на 1-2 години.

Розігрійте духовку до 180 градусів і відправте форми випікатися. Час випікання може змінюватися в залежності від розміру форм, але приблизно це займає 25-35 хвилин. Готовність перевіряйте шпажкою.