UA / RU
Підтримати ZN.ua

Великдень 2022: рецепт вершкового крафіна

Цей варіант випічки більше нагадує здобну булочку.

24 квітня християни східного обряду відзначатимуть Великдень. Господині печуть до свята паски – традиційну великодню випічку. Одним з варіантів пасок є крафін. Така випічка більше схожа на круасан або здобну випічку.

Інгредієнти

Тісто:

320 г борошна,

120 г молока,

100 г цукру,

50 г вершкового масла,

1 яйце,

2 жовтки,

2 ч. л. сухих дріжджів,

1 ч. л. ванільного цукру,

цедра одного лимона,

дрібка солі.

Прошаровування:

100 г вершкового масла,

100 г ізюму.

Приготування

Для початку необхідно приготувати опару. У ємність налити тепле молоко, додати дріжджі, пару ложок цукру та пару ложок борошна (взяти з кількості, відміряної для рецепту). Добре перемішати.

Поставити в тепле місце на 20-30 хвилин або до збільшення в 2-3 рази. 

Тісто для крафіна. Яйце і жовтки покласти в ємність, додати цукор, сіль, ванільний цукор, цедру лимона. Збити до пишної світлої ваги.

Додати опару, перемішати. Потім поступово додати борошно і замісити тісто, ближче до кінця замісу додати розтоплене вершкове масло. Тісто потрібно вимішувати довго, так само як для паски. При необхідності додайте ще трохи борошна. Готове тісто для крафіну виходить середньої щільності, м'яке та ніжне на дотик. Дріжджове тісто має бути щільнішим, ніж для класичної паски. Тісто потрібно буде тонко розкотити та змастити маслом, а з надто м'яким тістом це буде зробити складно. Але також тісто не повинно бути занадто тугим, тому що це позначиться на смаку не на краще.

Поставити в тепле місце на 1-1,5 години або до моменту, коли тісто збільшиться приблизно в 2-3 рази. Можна накрити харчовою плівкою чи рушником, щоб тісто не завітрювалося.

Як сформувати крафіни. Тісто розділити на три рівні частини, вийде три крафіни. Тісто розкотити в тонкий пласт розміром 35 см на 25 см.

Змастити розм'якшеним вершковим маслом, рівномірно посипати родзинками.

Згорнути в рулет, починаючи з довгого боку.

Розрізати рулет гострим ножем вздовж на дві частини, не дорізаючи з одного боку приблизно пару сантиметрів.

Загорнути спіраллю одну частину у вигляді равлика.

Покласти край край, що не розрізався.

Далі закручувати тісто спіраллю навколо цього краю, що не розрізався.

Сам край тіста загорнути всередину. Виходить така вежа листкового тіста з усіма шарами назовні.

Форми для випічки змастити вершковим маслом, посипати тонким шаром борошна та заповнити на третину. Поставити у тепле місце для підйому на 30-40 хвилин. Потім поставити в попередньо розігріту до 180 градусів духовку, випікати 30-40 хвилин або до засмаглої скоринки, при необхідності зверху накрити фольгою.