UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені знайшли запаси прісної води в Криму, але вона занадто дорога

Основна проблема видобутку глибоких підземних вод полягає у високій вартості буріння свердловин.

Вчені із "Севастопольського державного університету" та НДІ Сільського господарства Криму заявили, що нібито виявили в горах анексованого Росією Криму, який страждає від посухи, підземні прісні води.

"По мережі тектонічних розломів на глибинах 900-1100 м відбувається міграція великих обсягів високонапірних підземних прісних вод з температурою 80-85 градусів. На глибинах від 350 до 500 м також є водні потоки, що мігрують по тектонічних розломах через всю територію Криму", – йдеться в повідомленні університету, передає "Крим.Реалії".

За словами завідувача науково-дослідною лабораторією севастопольського університету, кандидата технічних наук Миколи Ковальова, відповідні результати дослідники отримали з допомогою розробленого ядерного магнітно-резонансного "геотомографа".

"Враховуючи, що територія Криму має численну мережу наскрізних тектонічних розломів, можливий відбір підземних прісних вод поблизу населених пунктів, які потребують водопостачання. Цей підхід підтверджений під час пошуково-геологічної роботи в 2019 році вченими НДІ "З/Х Криму" і СевГУ", – стверджує він.

Але водночас вчені пояснюють, що основна проблема видобутку глибоких підземних вод полягає у високій вартості буріння свердловин, що стримує їхнє використання. При цьому на території півострова нібито існують ділянки, де високонапірні підземні прісні води перетікають з нижніх водоносних горизонтів у верхні (на глибину до 300 м і менше).

Раніше повідомлялося, що запаси питної води в окупованому Криму скоротилися на 60%. Запаси цього найважливішого природного ресурсу будуть повністю вичерпані орієнтовно в липні або серпні 2020 року. На думку американських аналітиків, в умовах гострої нестачі питної води, Росія може спробувати почати нову військову акцію проти України, щоб відновити водопостачання з Дніпра. Зокрема аналітики звертають увагу, що Кремль може скористатися тим, що світ відвернувся на пандемію коронавірусу. А виправдати агресію Москва може якимись "гуманітарними" міркуваннями, наприклад, "прагненням запобігти катастрофі на півострові".

Про те, чим загрожує Україні постачання дніпровської води в Крим читайте в статті Валентини Самар "Обережно, Крим. Слизько і боляче" для ZN.UA.