UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо знати: на яке майно боржника не можна накладати арешт

Роз'яснення дали у Мін'юсті.

В Україні, відповідно до закону, на майно боржника можуть накладати арешт, вилучення та примусову реалізацію. Фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції розповіли, на яке майно боржника не можна накласти арешт.

Згідно зі ст. 10 закону «Про виконавче провадження» одним із заходів примусового виконання рішення є звернення стягнення на майно боржника, у тому числі якщо воно перебуває в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ним спільно з іншими особами. Цей захід включає арешт, вилучення та примусову реалізацію майна.

Читайте також: У Львові почали вимикати побутових споживачів від світла за борги

«При цьому важливо враховувати розмір стягнення, який визначається в обсязі, необхідному для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця», – йдеться у повідомленні.

У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати (станом на 1 січня 2024 року – 142 000 грн), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому випадку виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

Читайте також: Несплата аліментів: яке покарання може загрожувати боржникам

Але у додатку до закону визначено, на яке майно, що належать боржникові-фізичній особі на праві власності або є його часткою у спільній власності, необхідне для боржника, членів його сім’ї та осіб, які перебувають на його утриманні (крім майна та речей, що належать до предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, дорогоцінних металів та дорогоцінного, напівдорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення в сировині, необробленому та обробленому вигляді (виробах), не може бути звернено стягненню.

До такого майна належать:

Нагадаємо, що січні Кабмін дозволив відключати світло побутовим споживачам, які систематично не сплачують платіжки та накопичили борги. Раніше ми писали, що загрожує тим, хто має борги за комунальні послуги.