UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливо для ВПО: чи мають вони оплачувати комунальні в місцях тимчасового проживання

Внутрішні переселенці часто проживають в гуртожитках або санаторіях.

Через війну, яку розпочала Росія, деякі українці змушені були покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО).  Багатьом довелося поселитися у пропонованих державою або територіальними громадами прихистках – гуртожитках, санаторіях, таборах, пансіонатах тощо.

Читайте також: Допомога ВПО: Верещук пояснила, хто може втратити право на неї

Експерти «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи повинні внутрішньо переміщені особи в такому випадку сплачувати комунальні послуги.

Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначені, серед іншого, житлові права внутрішньо переміщених осіб.

Так, ВПО мають право на:

Мова йде про:

Тобто держава гарантує особам, які взяті на облік як ВПО, право на отримання комунальних послуг, електричної та теплової енергії, природного газу за тарифами, встановленими для населення.

Наприклад, якщо особа проживає у санаторії, вона сплачуватиме за комунальні послуги по тарифу, який встановлений для населення, а не по комерційному тарифу, по якому оплачувалися б такі комунальні послуги, якби санаторій працював в звичайному режимі.

Забезпечення органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами приватного права можливості безоплатного тимчасового проживання, але за умови оплати особою вартості комунальних послуг, протягом 6 місяців з моменту взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, осіб похилого віку цей термін може бути продовжено.

Механізм обліку спожитих послуг та нарахування оплати за них в тимчасовому житлі

Таким чином, проживаючи в тимчасовому безоплатному житлі, внутрішньо переміщені особи не оплачують проживання у ньому, однак мають обов'язок оплачувати спожиті комунальні послуги.

ВПО, які проживають не у вказаному вище тимчасовому житлі, а, наприклад, винаймають його, мають право на оформлення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг за фактичним місцем проживання. Власники житла, які безкоштовно прихистили ВПО, мають право на компенсацію житлово-комунальних послуг за таких осіб.

Громадяни, які постраждали від війни, можуть отримати грошову допомогу. Нагадаємо, які виплати можуть отримати переселенці.