UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливе питання: як приватизувати житло, яке було надане в користування

Відповідь дали юристи.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні триває воєнний стан під час якого діють інші правові норми. Наприклад, в цей час не проводиться приватизація державного і комунального майна на територіях активних бойових дій.

Читайте також: Герої України отримуватимуть безкоштовне житло – указ Зеленського

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як приватизувати житло, яке надане в користування.

Відповідно до ст.31 Житлового кодексу громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими актами законодавства України.

Жилі приміщення надаються зазначеним громадянам, які постійно проживають у даному населеному пункті (якщо інше не встановлено законодавством України), як правило, у вигляді окремої квартири на сім’ю.

Як одержати житло в користування:

Так, відповідно до ст.58 ЖК на підставі рішення про надання жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду виконавчий комітет районної, міської, районної в місті, селищної, сільської ради видає громадянинові ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане жиле приміщення.

 Далі відповідно до ст.61 ЖК повинен бути укладений договір користування житлом. Користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення.

Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем - житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності - відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем - громадянином, на ім'я якого видано ордер.

Відповідно до ст.65-1 ЖК наймачі жилих приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду можуть за згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з ними, придбати займані ними приміщення у власність на підставах, передбачених чинним законодавством. Відповідно до ч.2 ст.64 ЖК до членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

Відповідно до п.4 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затв. Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 р. №396 передача займаних квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах здійснюється в приватну (спільну сумісну, спільну часткову) власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які постійно мешкають у цих квартирах (будинках), жилих приміщеннях у гуртожитку, кімнатах у комунальній квартирі, у тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов'язковим визначенням уповноваженого власника.

Тобто:

Нагадаємо, обсяг введеного в експлуатацію житла в Україні у першому кварталі поточного року зросли на 12,2% в порівнянні з минулим роком. Якщо мова про багатоповерхівки, то найбільше введено в експлуатацію однокімнатних квартир.