UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливе питання: чи можна оформити заповіт на неповнолітнього

Пояснення дала юристка.

Через війну, яку розпочала Росія, питання оформлення спадщини стало особливо актуальним. Юристка Алла Борисенко розповіла, чи можна скласти заповіт на неповнолітню дитину.

Читайте також: Важливе питання: чи можна оскаржити заповіт

Вона нагадала, що заповіт – це письмовий юридичний документ, у якому (окрім самого тексту заповіту) зазначають місце та час його складання, термін дії заповіту та місце народження заповідача.

Крім цього, сам текст заповіту не повинен містити орфографічних та пунктуаційних помилок, що призводять до його нечитабельності та неясності у розумінні змісту. Це потрібно для того, щоб уникнути будь-яких суперечок між спадкоємцями в момент відкриття спадщини.

У разі правильності написання заповіту нотаріус здійснює його перевірку на зміст розпоряджень, які не повинні суперечити закону і якщо їх не знаходить, то робить офіційне нотаріальне посвідчення.

Якщо спадкоємцями є малолітні, неповнолітні, недієздатні особи або особи, цивільна дієздатність яких обмежена, про видачу свідоцтва виконавцю заповіту нотаріус повідомляє відповідні органи опіки та піклування.

Особливості складанні заповіту на неповнолітню особу

Заповіт може бути складений на будь-яку особу, яку забажає вказати спадкодавець, при цьому вона може бути як малолітньою (до 14 років), неповнолітньою (від 14 до 18 років), так і не народженою дитиною, але зачатою за життя спадкодавця.

Нагадаємо, як оформити заповіт на квартиру. Перед тим, як складати заповіт та займатись його оформленням потрібно визначити чіткий перелік осіб, що зможуть успадкувати майно за заповітом.