UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важка артилерія, РСЗВ, ракети, авіаудари: ООН підсумувала, внаслідок чого помирають українці і назвала статистику

Більшість зареєстрованих втрат серед цивільного населення були спричинені використанням вибухової зброї з широкою зоною дії, включаючи обстріли з важкої артилерії, РСЗВ, ракет і авіаударів.

З 24 лютого 2022 року, коли розпочався збройний напад РФ на Україну, до 7 серпня 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 12 867 втрат серед цивільного населення країни: 5 401 загиблих та 7 466 поранених. Оновлені дані станом на 8 серпня оприлюднили на офіційному сайті Організації.

Більш деталізована статистика:

Читайте також: Ситуація на харківському напрямку: низка атак зі ствольної та реактивної артилерії та два авіаудари

Більшість зареєстрованих втрат серед цивільного населення були спричинені використанням вибухової зброї з широкою зоною дії, включаючи обстріли з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, ракет і авіаударів.

УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, було відкладено, а багато звітів все ще очікують підтвердження. Йдеться, наприклад, про Маріуполь (Донецька область), Ізюм (Харківська область), Лисичанськ, Попасна та Сєвєродонецьк (Луганська область), де є повідомлення про численні жертви серед мирного населення.

Читайте також: Рівень смертності у окупованому Маріуполі зріс у п'ять разів – міськрада

Лише з 1 по 7 серпня 2022 року УВКПЛ зафіксувало 269 жертв серед цивільного населення:

За типом зброї/інциденту:

Нагадаємо, в ООН вважають, що війна РФ проти України призведе до голоду 40 млн людей у світі.