UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вакцинація дітей в Україні: чи змінилися її темпи

Показники щеплень демонструють позитивну динаміку.

Через повномасштабне військове вторгнення Росії в Україні торік знизився рівень вакцинації дітей. У 2023 році вже п'ятий місяць поспіль фіксується зростання темпів вакцинації дітей проти поліомієліту, кору, дифтерії, краснухи, правця. Про це пише Урядовий портал.

В Україні передбачена вакцинація дітей проти таких хвороб, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.

Читайте також: Вакцинація в Україні: щеплення проти яких хвороб треба робити дорослим та дітям

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час щотижневої апаратної наради МОЗ зазначив, що щеплення проти цих та інших захворювань внесені до Національного календаря профілактичних щеплень та є безкоштовними.

«З початку року охоплення профілактичними щепленнями зростають в порівнянні з минулорічними показниками, однак не досягають рекомендованого рівня (40% від річного плану станом на кінець травня. — ред.). Тому варто перевірити вакцинальний статус дитини та надолужити пропущені щеплення», — пояснив він.

Так, показники щеплень (КПК-1) проти кору, краснухи, паротиту та коклюшно-дифтерійно-правцева вакцина (АКДП-3) серед дітей першого року життя перевищують показники аналогічного періоду минулого року.

Позитивну динаміку демонструють і решта показників щодо обов’язкових календарних щеплень серед дітей.

Раніше у Міністерстві охорони здоров'я закликали батьків робити дітям профілактичні щеплення.