UA / RU
Підтримати ZN.ua

В уряді пояснили законодавчі норми сієсти в Україні

Ліберальний український закон ніяк не зобов'язує роботодавця оголошувати сієсту в умовах сильної спеки (але і не забороняє).

Трудове законодавство України дозволяє роботодавцям коригувати графіки роботи в умовах спеки, повідомив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко.

"Це в межах повноважень окремих органів влади, окремих підприємств, організацій. У них є всі права розширювати, скажімо, обідню перерва, скорочувати робочий день з механізмом наступних відпрацювань", - сказав він в інтерв'ю агентству "Укрінформ".

Він вважає, що вносити зміни до чинного законодавства не слід. "Чинне законодавство у нас досить ліберальне і надає право всім роботодавцям враховувати ті чи інші обставини, які виникають у них на підприємствах, установах, організаціях ", - зазначив Розенко.

На уточнення, за яких показників температури влада може втрутитися в ситуацію, Розенко підкреслив, що в Україні зазвичай не так вже й спекотно.

"Коли у нас такі спалахи сонячної активності відбуваються, можливо, раз на століття, і наприклад, цей сплеск активності триватиме максимум тиждень, і при таких умовах говорити: давайте все літо менше будемо працювати, на мій погляд, це абсолютно нелогічно", - сказав віце-прем'єр-міністр.

2 серпня голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль своїм розпорядженням з-за спеки скоротив робочий день в області на одну годину до 10 серпня.