UA / RU
Підтримати ZN.ua

В УПЦ МП стверджують, що рішення Мін'юсту не позбавляє їх права користуватися Почаївською лаврою

Почаївська лавра й надалі знаходиться у користуванні братії чоловічого монастиря УПЦ МП, заявив протоієрей Олександр Бахов.

В Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) заявили, що рішення Міністерства юстиції про скасування реєстрації комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври у Тернопільській області за чоловічим монастирем не позбавляє права ними користуватися. Про це написав у Facebook керівник юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов.

"Почаївська лавра й надалі знаходиться у законному та правомірному користуванні братії чоловічого монастиря Української православної церкви", - заявив він. За словами протоієрея, договір від 2003 року про користування спорудами лаври чоловічим монастирем є "чинним і не скасованим".

"Звертаю увагу: рішення Мін'юсту про скасування державної реєстрації (виключення з реєстру запису) про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не скасовує договір про користування від 2003 року. Водночас право користування, набуте до 2013 року, не підлягає обов'язковій державній реєстрації", - написав Бахов.

Він також додав, що рішення Мін'юсту може бути скасовано в судовому порядку.

Нагадаємо, що комісія Мін'юсту задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про держреєстрацію права користування спорудами Свято-Успенської Почаївської Лаври релігійною організацією Почаївська Свято-Успенська Лавра.

У листопаді споруди Почаївської лаври, які знаходяться у держвласності, передали в оренду УПЦ МП до 2052 року. У 2003 році за часів прем'єра Віктора Януковича споруди лаври вилучили зі складу Кременецько-Почаївського заповідника. Цього року Міністерство культури доручило їх повернути держзаповіднику. Представники заповідника звернулися до реєстратора з претензією на ці споруди, але вони все одно дісталися УПЦ МП.

За фактом передачі будівель Почаївської лаври у користування або оренду УПЦ МП поліція відкрила кримінальне провадження.

Докладніше читайте в матеріалі Романа Якеля "Почаївська лавра: право власності проти права користування" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".