UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Укргідрометцентрі попередили про підвищення рівнів води у річках

Це може статися у деяких регіонах.

Українців попередили про можливість підвищення рівнів води у річках Львівської, Волинської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Це пов'язане з відлигою та опадами, на річках суббасейну Західного Бугу та у верхів'ї Стира. Про це повідомили в Укргідрометцентрі.

Фахівці Укргідрометцентру зазначили, що на річках та водосховищах країни (крім української частини р.Дунай) очікується утримання та посилення льодових явищ у вигляді заберегів, шугоходу до встановлення льодоставу. Можливе формування заторів льоду з різким коливанням рівнів води.

Читайте також: Затоплення Херсонщини може призвести до зникнення рідкісних видів тварин та давніх лісів регіону

Так, 17-18 січня, внаслідок утримання морозів, продовжуватимуться процеси льодоутворення на фоні високої водності, формування та промивання заторів льоду з різкими коливаннями рівнів води на Верхньому Дніпрі, пригирловій ділянці Прип'яті (зона ЧАЕС) та Десні (Київська, Чернігівська, Сумська області) з можливим подальшим затопленням заплави Десни біля м. Новгород-Сіверський і с. Морівськ та повільним зменшенням затоплення заплави і переливу автодороги місцевого значення на притоці Десни р. Снов (І рівень небезпеки - жовтий); на Верхньому Дніпрі (в межах країни) зі збереженням води на заплаві та перевищенням небезпечних відміток порушення транспортного сполучення у Чернігівському районі Чернігівської області (ІІ рівень небезпеки - помаранчевий).

На річках у Закарпатській області 18-19 січня очікується льодохід з верхніх ділянок річок та підвищення рівнів води над рівнями на 8 год 16 січня: 

За інформацією Укргідрометцентру, 17-18 січня на р. Прип'ять у створі гідрологічного поста Річиця очікується зростання рівнів води з добовою інтенсивністю 1-6 см зі збільшення шару води на заплаві та площ затоплення сільськогосподарських угідь, господарських споруд в  прирічкових населених пунктах Ковельського району Волинської області (I рівень небезпеки - жовтий).

Читайте також: Знезараження води: чотири способи, які можна застосовувати вдома

У звязку звідлигою та опадами, 18-19 січня на річках басейну Дністра та суббасейнів Прута, Сiрету (Львiвська, Iвано-Франкiвська, Чернівецька області)  очікуються  пiдвищення рiвнiв води на 0,2-1,2 м над рiвнями на 8 годину 17 сiчня, послаблення льодового покриву, мiсцями його руйнування, льодохiд, на окремих ділянках можливе  утворення заторів льоду з рiзкими коливаннями рiвнiв води, без негативних наслiдкiв.

Метеорологи попередили, що 18-21 сiчня, у зв'язку з вiдлигою та опадами, на рiчках суббасейну Захiдного Бугу (Львiвська, Волинська області) та у верхiв'ї Стира (притока Прип'яті) у Львiвській області очiкується поступове пiдвищення рiвнiв води на 0,2-0,7 м над поточними вiдмiтками з руйнуванням льодових явищ, мiсцями можливий вихiд води на заплаву (І рівень небезпеки - жовтий).

«Внаслідок спустошення Каховського водосховища та входження р. Дніпро в старе природне русло, рівні води значно нижчі за відмітки водозаборів у Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській областях (ІІІ рівень небезпеки - коричневий)», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у квітні минулого року через повінь на Київщині та Черкащині проводили евакуацію людей.