UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні зруйновано або не працює близько 20% хлібозаводів

Через війну деякі заводи не змогли відновити виробництво.

В Україні близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку військового агресії РФ. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво хліба зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей. Про це розповів перший віцепрезидент «Всеукраїнської асоціації пекарів» Юрій Дученко, пише AgroPortal.ua.

Він зазначив, що з початку війни в Україні знизилося споживання хліба на 15%, оскільки в країні зараз значно менша кількість населення.

«Це пояснюється міграційною складовою та зниженням купівельної спроможності населення. Через інфляцію та подорожчання продуктів харчування люди не можуть дозволити собі купувати звичний набір продуктів. Ми бачимо зараз тенденцію переходу на купівлю половинки української хлібини, а не цілої, як це було раніше», — пояснив експерт.

Читайте також: Ціни на продукти: експерт розповів, коли може подорожчати картопля

За словами Дученка, деякі заводи, які були пошкоджені чи в окупації, вже почали відновлювати виробництво. Наприклад, після деокупації Бериславський хлібозавод повернувся до переліку працюючих українських виробників, Херсонський хлібозавод розглядає можливість відновлення виробництва.

«Щоправда, до закінчення війни донори та фонди не надають фінансування, не можна розраховувати на репарацію. Фінансові виплати обіцяють, але після закінчення війни. Хто хоче поновлювати роботу сьогодні, має шукати кошти, брати кредити та самотужки відновлювати підприємства. Єдине, що зараз обіцяють компенсувати витрати на техніко-економічні проєкти», — резюмував він.

Раніше повідомлялося, що в Україні хлібопекарні можуть суттєво скоротити асортимент. Це пов'язано з постійними відключеннями електроенергії.