UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні зросла ціна на яблука зимових сортів

Аналітики назвали причини.

В Україні спостерігається подорожчання яблук, яке пов'язане з сезонним скороченням пропозиції осінніх сортів, які пропонуються дешевше, ніж зимові. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, станом на 4 жовтня, українські садівники пропонують до продажу яблука по 15-22 грн/кг ($0,36-0,53/кг), залежно від сорту, якості та обсягу партії, що в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Аналітики додали, що оптові ціни на яблука в Україні вже є найвищими, як мінімум, за останні сім років.

Читайте також: Ціни на продукти: чи зростатимуть вони у жовтні

Зростання цін у даному сегменті учасники ринку пояснюють одразу кількома факторами.

«Насамперед цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торгівельна активність у зазначеному сегменті помітно зросла через сезонне скорочення асортименту фруктів та ягід від місцевих виробників, що також надає позитивну підтримку цінам», – йдеться у повідомленні.

Аналітики підкреслили, що зараз яблука в Україні в середньому продають на 36% дорожче, ніж на початку жовтня 2023 року.

Також експерти пояснили, що з приходом похолодання, більшість українських садівників ухвалили рішення закладати основний обсяг яблук на зберігання. Саме тому вільні обсяги яблука на ринку значно зменшилися, що теж підтримало відпускні ціни на ці фрукти.

Раніше у Мінагрополітики розповіли, чи вистачить українцям фруктів та ягід в цьому році та чи зростуть на них ціни.