UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні жертвами серед цивільного населення стали понад три тисячі людей — ООН

При цьому реальні втрати набагато вищі.

З 24 лютого по 28 березня ООН зафіксувала 3039 жертв серед цивільного населення: 1179 убитих, у тому числі 104 дитини; 1860 поранених, у тому числі 134 дитини, здебільшого внаслідок обстрілів та авіаударів. При цьому реальні втрати набагато вищі, оскільки немає доступу до великої кількості територій, де постійно йдуть запеклі бої. Про це повідомляє Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

За даними Управління статистика виглядає так:

Донецька та Луганська області: 1337 випадків (388 загиблих та 949 поранених)

Інші регіони України (у місті Києві, а також у Черкаській, Чернігівській, Харківській, Херсонській, Київській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Запорізькій, Дніпропетровській та Житомирській областях), у місцях, які перебували під контролем Уряду на момент, коли випадки загибелі або поранення цивільних осіб мали місце: 1702 випадки (791 загиблий та 911 поранених).

У переважній більшості випадків жертви серед цивільного населення провокувало «застосування вибухових пристроїв із великою зоною ураження, у тому числі обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари».

«УВКПЛ ООН вважає, що реальні цифри значно вищі, оскільки багато повідомлень з місць, де такі випадки мали місце, як і раніше, вимагають додаткового підтвердження, у той час, як отримання інформації з деяких місць, де продовжуються бойові дії, затримується. Це стосується, наприклад, таких населених пунктів як Маріуполь і Волноваха (Донецька область), Ізюм (Харківська область), Попасна (Луганська область), і Тростянець (Сумська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі або поранення цивільних осіб. Вони підлягають подальшій верифікації та не включені до наведеної вище статистики», — підсумували в УВКПЛ ООН.

Читайте також: Вторгнення РФ в Україну забрало життя щонайменше 1 081 цивільного — ООН

Раніше повідомлялося, що Організація Об'єднаних Націй отримала інформацію про масові поховання у Маріуполі. В одному з таких поховань можуть перебувати тіла 200 людей.