UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні побільшало підліткових суїцидів: на що звернути увагу батькам

Погіршення добробут українців призводить до зростання конфліктів і насильства у родинах.

Показники підліткових суїцидів і спроб накласти на себе руки в Україні залишаються високими. У перші місяці поточного року піти з життя з різним ступенем успішності намагалися 126 підлітків, що перевищує показник за весь 2020 рік (123 випадки). Менше ніж за місяць приріст склав понад 24%, повідомив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

Найбільше таких фактів зареєстровано в Києві та області - 25. В антилідерах - Рівненщина та Одещина. Водночас упродовж минулого року Одеса очолювала цей страшний список, зазначив він в інтерв'ю «Цензор.Нет».

За даними Офісу генпрокурора, третину самогубств вчиняють діти віком до 14 років, кожен п'ятий з них - віком від 11 до 13 років. Із самого початку року правоохоронці зафіксували 95 випадків суїциду і спроб суїциду серед дівчат. Загалом, за оцінками фахівців, дівчатка більш схильні до суїцидів, оскільки переживають проблеми більш емоційно.

На відміну від підлітків, діти до 14 років не розуміють, що йдуть назавжди, вони сприймають це як перехід до якогось чарівного світу, стверджують фахівці.

Підліткам же буває складно повноцінно аналізувати ситуацію, що склалася, і знайти вихід. Наслідком стає вирішення проблеми «тут і зараз». Навіть якщо перша спроба виявилася невдалою, підлітки схильні рано чи пізно ставити для себе в цьому питанні логічну крапку.

Правоохоронці та дитячі психологи пов'язують такий сплеск з нинішньою ситуацією в країні: економічними проблемами, війною на сході України, пандемією COVID-19.

Під тиском коронавірусних обмежень доходи українців падають, з'являються проблеми в сім'ї, сварки, насильство. Підлітки і батьки конфліктують через погану успішність на дистанційному навчанні.

Залишаючись на вимушеній ізоляції, обмежені в звичному колі спілкування, доступі до друзів і однолітків, підлітки продовжують користуватися Інтернетом. Що робить їх уразливими для кіберзлочинців і координаторів «груп смерті», а також новин про самогубство однолітків.

Мамедов нагадав, що після трагедії в Боярці, де школярка померла, прийнявши таблетки дротаверину, ситуація наступного же дня повторилася в Умані - дві 14-річні школярки дізналися про те, що трапилося, з новин і хотіли привернути до себе увагу батьків.

За його словами, основними причинами готовності підлітків піти з життя стають проблеми в сім'ї, з однолітками, нерозділене кохання і останнім часом вплив Інтернету і суїцидальних груп.

Однак щоб зрозуміти причини і умови виникнення проблеми, потрібно змінити підхід до досудового розслідування, вважає він. Вивчення проблематики має бути систематичним і комплексним, відповідати на запитання «Хто винен?» і «Що робити?».

«Вирішенням питання має займатися не лише прокуратура, а всі держоргани і, звичайно ж батьки. (...) З цим потрібно працювати, починаючи від самого неповнолітнього і, закінчуючи соцслужбами, які, я вважаю, мають бути «на передовій» цієї проблематики. Поки ж можу констатувати, що причини і наслідки достатнім чином не досліджуються », - зазначає заступник генпрокурора.

Мамедов вважає, що розслідування випадків суїциду і спроб суїциду має:

  1. Не обмежуватися ненасильницькою констатацією смерті, що в 75% випадків призводить до закриття справи, а належним чином вивчити особу загиблої дитини, її соціальні зв'язки, особливості характеру, мотиваційні чинники поведінки.

«Ми почали ініціювати проведення посмертних психологічних експертиз. Під час експертизи повністю відновлюється все життя дитини, принаймні, останніх років точно, на підставі допитів батьків, оточення, свідків, вивчення медичної карти. Крім перевірки техніки, якою користувалася дитина, моніторингу соцмереж і активності в них, аналізується тональність текстів, аж до творів в школі », - пояснює Мамедов.

Складання посмертного психологічного портрета дозволяє дати відповідь на запитання - самогубство це чи доведення до суїциду. Друге в Україні відноситься до тяжких злочинів (стаття 120 КК) і карається позбавленням волі на строк до десяти років.

І довести його - кропітка праця. Саме тому за останні кілька років в нашій країні до суд передано лише одну справу про доведення неповнолітнього до самогубства.

  1. Обов'язково проведення експертизи на наявність алкоголю або наркотиків в крові, що також може впливати на прийняття підлітком рішення про самогубство або ж під впливом цих речовин хтось інший міг «підштовхнути» до цього.
  2. Вивчати не лише проблему підліткового суїциду, а й такі резонансні напрямки, як сексуальне насильство, поширення порнографії, реалізація наркотиків.

Офіс генпрокурора ініціюватиме кримінологічне і соціологічне дослідження, зараз тривають пошуки фахівців, які зможуть якісно та оперативно зробити такий проєкт, щоб вже до кінця року отримати результат досліджень.

Читайте також: Тільки 20% ЛГБТ-підлітків в школі відчувають себе в безпеці - дослідження

Підлітковий вік - один з найважчих і критичних періодів у житті людини. У цей час відбувається становлення людини як біологічного виду і як особистості. Цей вік нестабільний, чутливий, важкий. Він більше за інших періодів життя залежить від реалій оточення. Чи є прості способи вберегти дітей і підлітків від необдуманого кроку, читайте в статті Галини Скіпальської «Інтернет убиває наших дітей?» у ZN.UA.