UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні запустять Центр протидії дезінформації

Українців хочуть навчити відрізняти правдиву інформацію від фейків.

Міністерство культури і інформаційної політики України анонсувало створення Центру протидії дезінформації. Про це голова міністерства Олександр Ткаченко розповів в інтерв'ю виданню «Обозреватель».

За його словами, необхідно створити міжнародний хаб із залученням світового досвіду для відображення маніпуляцій і фейків, які запускає країна-агресор.

«Нам потрібно відповідати асиметрично: показувати і висвітлювати. Так, як європейці. Вони кажуть: ось ці акаунти - боти. Ця інформація є неправдивою - і ось аргументи. Тобто це оперативно-просвітницька робота. Я не бачу іншого інструменту. Ми не повинні стати віддзеркаленням Росії, вдаючись до тих методів, які використовують вони. Боротися з ботами за допомогою ботів - малоперспективне заняття», - зазначив Ткаченко.

Він додав, що необхідно навчити суспільство відрізняти правду і брехню.

"Це ж елементарно. Коли ви заходите в Фейсбук і бачите якусь інформацію - що ви робите? Особисто я, з огляду на журналістський досвід, завжди роблю два кліка мишкою, щоб перевірити джерела. Все. Цього достатньо в більшості випадків. Коли практика перевіряти інформацію увійде в звичку - пропагандисти країни-агресора або будь-які інші творці фейків матимуть справу не з іншої армією ботів, а з мільйонами свідомих громадян. громадян, на яких такі примітивні інструменти не працюють», - сказав міністр.

Раніше в СБУ повідомили про те, що в Telegram діє російська агентурна мережа, яка за допомогою Telegram-каналів «Легітимний», «Резидент», «Картель», «Пліткарка», «Чорний квартал», «Політичний розклад», «Нетипове Запоріжжя», «Тремпель Харків», «Одеський фраєр», «Дніпро live», «Миколаїв live», «Херсон live» поширюють фейки і дезінформацію.

Детальніше про те, як відрізнити в інформаційному потоці фейки і пропаганду читайте в статті Георгія Почепцова "Лабіринти свідомості".