UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні заборонять прояви сексизму під час виборів – проєкт

Відповідні зміни передбачені у законопроєкті щодо змін Виборчого кодексу

Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримав під час розгляду проєкту закону №11300. Цим проєктом можуть бути внесені зміни до Виборчого кодексу України, які у комітеті вважають такими, що вплинуть на протидію сексизму у виборчих процесах та забезпечення збалансованого представництва жінок та чоловіків у Верховній Раді України та місцевих радах.

У тексті проєкту визначили, що таке сексизм

Під сексизмом у Виборчому кодексі пропонують визнати будь-яке діяння, в основі якого лежить ідея про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою. Демонстрація цієї переваги може відбуватись як у публічному, так і приватному житті, у тому числі в мережі Інтернет. Ще однією ознакою сексизму має бути спричинення такими діями або мати на меті спричинення:

Які планують обмеження?

У тексті законопроєкту передбачається заборона поширення агітаційного матеріалу із сексистськими проявами. Запропоновані зміни стосуються також процедур визначення переможців виборів, з метою блокувати усунення кандидатів за сексистськими ознаками. Зокрема, блокується можливість формального виконання норми закону про баланс кількості чоловіків та жінок у партійних списках та інших формах участі під час виборів.

Нагадаємо, з 8 січня 2022 року набули чинності зміни до Закону України “Про рекламу” щодо протидії дискримінації за статевою ознакою. Зміни були прийняті Верховною Радою 10 вересня 2021 року і передбачають заборону на розміщення реклами, яка є дискримінаційною за ознаками походження людини, її соціального та майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, роду та характеру занять, місця проживання.