UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні ввели рибальський квиток: хто може його отримати

Документ видаватимуть в електронному вигляді.

Рибальський квиток запровадили для рибалок-аматорів. Він знадобиться для вилову додаткової кількості водних біоресурсів понад добову безплатну норму вилову. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Рибальський квиток: для чого він потрібний

Рибальський квиток видається через Єдину державну електронну систему управління галуззю рибного господарства та буде доступний для продажу любителям риболовлі.

Читайте також: Як повномасштабна війна впливає на рибальство в Україні

Квиток може діяти на водних об'єктах, на яких буде визначено та введено ліміти допустимого вилову водних біоресурсів для аматорського рибальства, які встановлюватимуться на підставі науково-біологічних обґрунтувань.

В Україні добова безплатна норма вилову для кожного громадянина залишається в розмірі 3 кг водних біоресурсів + одна особина.

У відомстві наголосили, що ті, хто планує отримати рибальський квиток, мають ознайомитися з Правилами аматорського та спортивного рибальства.

Як отримати рибальський квиток

Особа, яка хоче отримати рибальський квиток має в електронному кабінеті обрати: водний об’єкт або його частину, територіальну громаду в районі якої планується використати рибальський квиток, водні біоресурси, які планується виловити, календарний день запланованої риболовлі.

Після цього, електронна система покаже вартість рибальського квитка, яку рибалка-любитель може оплати будь-яким із запропонованих способів.

Після оплати в електронній системі згенерується рибальський квиток з присвоєнням персоналізованого QR-коду, який активується через годину після здійснення сплати.

Читайте також: ФСБ затримала в окупованому Криму двох українських рибалок

Скільки діятиме рибальський квиток

Рибальський квиток діятиме в обраний рибалкою-любителем календарний день або дні. Його можна буде придбати на будь-який день в межах 10 днів або на будь-яку кількість днів, але не на більше ніж 10, з дня, що настав.

Орієнтовна добова норма рибальського квитка тобто понад безкоштовну добову норму вилову: 1 екз. сома, 3 екз. білизни, судака, щуки, 5 кг іншої риби.

У Мінагрополітики наголосили, що кошти сплачені рибалками за квиток витрачатимуться першочергово на відновлення природних популяцій водних біоресурсів, шляхом зариблення тих водних об’єктів у яких проводили любительський лов.

Раніше у Держенергонагляді нагадали про смертельну небезпеку риболовлі поблизу ЛЕП.