UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні відновили технічну можливість постачання води для всіх жителів і електрики – для більшості – Зеленський

Президент розповів, скільки для Росії коштували удари по Україні лише 31 жовтня.

На території України станом на вечір вівторка, 1 листопада, вже відновили технічну можливість постачання води для всіх споживачів, а електрики – для більшості з них. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

Однак, за його словами, у дев’яти регіонах наразі ще продовжуються стабілізаційні відключення. “Енергетики й місцева влада роблять усе, щоб скоротити час відключень”, – зазначив голова держави.

Зеленський також розповів, що у звільнених від російських загарбників районах Харківщини, Донбасу й півдня України безперервно йдуть відновлювальні роботи. Зокрема, фахівцям уже вдалося повернути постачання газу для понад 20 тисяч людей на деокупованій території Харківської області. У Вовчанську, Балаклії й інших містах триває ремонт систем теплопостачання.

“Ми зробимо все, щоб дати людям електрику й тепло цієї зими. Але ми маємо розуміти, що Росія зробить усе, щоб руйнувати нормальність життя”, – додав президент України.

Читайте також: Київ та область можуть залишитися без світла на кілька тижнів - голова ОВА

Він наголосив, що держава-агресор не звертає уваги на “видатки на енерготерор”. За даними Зеленського, лише ракети й дрони для масованого удару по території України в понеділок, 31 жовтня, за своєю ціною дорівнюють понад двом мільйонам і 300 тисячам пенсій громадян РФ за віком.

“І це один удар! Місячні доходи 2 млн 300 тисяч російських пенсіонерів... Замість того, щоб долати бідність у своїй країні, російське керівництво витрачає все, щоб тільки не визнавати, яку історичну помилку вони зробили цією своєю війною проти України”, – зауважив Володимир Зеленський.

Крім цього, голова держави повідомив, що у вівторок Київ відвідала єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон. За словами президента, раніше вона сильно допомогла Україні в процесі підключення до загальноєвропейської енергомережі, чим суттєво посилила нашу державу. Тепер влада обговорила з нею можливість створення «енергетичного Рамштайну».

Читайте також: США заявили про термінову допомогу на відновлення енергосистеми України

"Почули від пані єврокомісара необхідні сигнали підтримки. Обговорили ініціативу створення такого формату, який, як військовий «Рамштайн», зможе працювати заради нашої спільної безпеки, але саме концентровано в енергетичній площині. Щось на кшталт «енергетичного Рамштайну» – кошти, технічна підтримка, трансформатори, генератори, енергоносії – це те, що життєво необхідно для нашого захисту", – пояснив президент України.

Раніше генеральний директор "Укренерго" заявив, що Україні загрожує зимова гуманітарна криза, якщо вона не зможе запобігти колапсу в електропостачанні, викликаному безперервною кампанією російських бомбардувань.