Від сьогодні, 19 грудня, в Україні починають діяти нові карантинні правила, що будуть актуальними до впровадження локдауну. Обмежується робота закладів харчування, накладаються певні заборони на проведення масових заходів у навчальних закладах та на проведення богослужінь. Про це йдеться у відповідній постанові Кабміну.
Нові обмеження забороняють:
- Проведення в закладах освіти масових заходів за участі дітей з більш ніж однієї групи/класу та за присутності відвідувачів.
- Проведення в розважальних закладах та закладах громадського харчування публічних подій.
- Приймання відвідувачів у музеях, на виставках, в галереях тощо, якщо в залах присутні більше однієї особи на 10 кв. метрів.
- Роботу закладів громадського харчування з 23:00 до 7:00 (крім доставки та замовлень на винос). Проведення розрахункових операцій припиняється після 22:00. У ніч з 31.12 на 01.01 робота ресторанів та кафе буде дозволена до 01:00.
- Релігійні заходи: в приміщенні за умови присутності більше однієї особи на 5 кв. метрів; на відкритому повітрі за умови недотримання дистанції 1,5 метра між присутніми.
Також актуальними залишаються правила "помаранчевої зони", які діяли до сьогоднішніх нововведень.
Напередодні уряд прийняв рішення про посилення карантинних обмежень в січні. Серед іншого, з 8 по 24 січня заборонять відвідувати заклади громадського харчування, закриють розважальні заклади, спортзали, фітнес-центри тощо. Салони краси та перукарні працюватимуть за умови попереднього запису і без очікування в залі.
Попри те, що в цей період буде діяти низка заборон, схожих з тими, що були під час весняного локдауну, транспорт все ж функціонуватиме. ZN.UA розповіло, як це відбуватиметься.
Крім того, загальнонаціональний карантин, який мав діяти до кінця року, Кабмін продовжив до 28 лютого. До кінця зими продовжений і режим надзвичайної ситуації. Крім того, тепер заклади громадського харчування (крім січневого карантину) зможуть працювати до 23:00, а не до 22:00, як зараз. Розрахункові операції можна буде проводити до 22:00. У новорічну ніч кафе і ресторани зможуть приймати відвідувачів до 01:00.
Детальніше про те, чи потрібен Україні локдаун, а також яким він має бути ZN.UA поспілкувалося з керівником Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки, колишнім заступником міністра охорони здоров'я часів Уляни Супрун Павлом Ковтонюком. Подробиці - в інтерв'ю Алли Котляр "Нас чекає тривалий період дуже важкою реабілітації".