UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні смертність втричі перевищила народжуваність – Opendatabot

На одну новонароджену дитину припадає троє померлих.

Рівень смертності в Україні втричі більший за народжуваність в 2024 році, йдеться в повідомленні Opendatabot. Найбільше тих, хто народився та помер у цей час, в Києві та Дніпропетровській області.

Згідно з даними Міністерства юстиції за перші шість місяців цього року народилось 87 655 дітей, що на 9% менше за той самий період 2023 року. При цьому за останні пів року в Україні зафіксували 250 972 смерті. 

Якщо згадати період до повномасштабного вторгнення РФ, то у порівнянні з ним народжуваність скоротилася в 1,5 раза. Зокрема, за перші пів року 2021 народились 132 595 дітей.

OpenDataBot

Найбільше новонароджених зареєстровано у: 

Мало дітей народилися у прифронтових зонах:

У Луганській області за останні пів року взагалі не зареєстровано народження жодної дитини.

OpenDataBot

«Наразі на одного новонародженого громадянина припадає троє померлих. Це співвідношення є одним з ключових показників демографічної кризи», – зазначили в Opendatabot. 

Сьогодні найменше померлих у:

Тоді як найбільше людей померли у:

OpenDataBot

До пандемії коронавірусу – 2018-2020 роках – на одну народжену дитину припадало двоє померлих. Якщо ж порівнювати з 2021 роком, коли ще не було повномасштабної війни, то в той період померли 349 041. Це на 1,4 раза менше, ніж за перші пів року 2024. Водночас в Opendatabot зазначили, що 2021 рік був піковим щодо смертей через пандемію ковіду. 

До 2050 року в Україні може лишитися близько 25 мільйонів громадян. Юрій Ганущак у статті «Питання без відповідей у Стратегії демографічного розвитку України до 2040 року» аналізує, як Мінсоцполітики планує долати цю кризу, принагідно нагадуючи урядовцям про проблеми, на які ті взагалі не звернули уваги.