UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні скасували штрафи за порушення правил в'їзду-виїзду з ОРДЛО

Штрафи на застосовуватимуться на час дії карантину.

У суботу, 24 липня, вступив в силу закон, за яким громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), звільняються від відповідальності (штрафів) за порушення порядку в'їзду і виїзду з ОРДЛО. Закон №1583-ІХ був опублікований в "Голосі України" 23 липня.

Закон тимчасово (на час дії карантину) звільняє від адміністративної відповідальності, громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, за порушення порядку в'їзду (виїзду) на (з) тимчасово окуповану територію України, якщо такі порушення настали з причин гуманітарного характеру.

Також не будуть застосовуються штрафи до громадян України, які проживають на окупованих територіях, за подібні порушення (і внаслідок аналогічних причин) не тільки на період дії карантину, а й на час блокування діяльності Контрольного пункту в'їзду-виїзду (КПВВ), в тому числі "при введенні обмежувальних протиепідемічних заходів".

Читайте також: Пропуск через КПВВ в Донбасі заблокований окупантами

Відзначимо, раніше штраф за таке порушення становив від 1700 гривень до 5100 гривень. Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було штрафували за виїзд з ОРДЛО через РФ, тягли за собою штраф від 5100 до 8500 гривень.