UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні не залишилося червоної зони карантину – МОЗ

У помаранчевій зоні перебувають сім областей.

Станом на 8 травня, всі регіони України вийшли із червоної зони карантину, свідчать оновлені дані Міністерства охорони здоров’я. Зеленої зони в країні поки теж немає.

Так, до помаранчевої зони увійшли Волинська, Донецька, Житомирська, Кіровоградська, Луганська, Тернопільська та Черкаська області. Всі інші області та місто Київ перебувають у жовтій зоні карантину.

Водночас згідно з оновленими даними, рівень госпіталізацій та завантаженість ліжок також не перевищений у жодній з областей.

Водночас Україні увійшла до п’ятірки країн Європи за рівнем захворюваності на коронавірус. Станом, на 8 травня в країні зафіксовано 2 114 138 випадків COVID-19. Зокрема, за останню добу коронавірус виявили у 8 710 осіб. За даними МОЗ, за добу госпіталізовано 2 544 особи; летальних випадків 370 (46 200 - з початку пандемії), одужало 19 408 осіб (1 750 570 - з початку пандемії). 

Читайте також: Запорізька і Полтавська області з 7 травня переходять в "жовту" зону карантину

Нагадаємо, в Україні триває вакцинація проти коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19 препаратами від британсько-шведської компанії AstraZeneca (Covishield) і китайської Sinovac (CoronaVac). 18 квітня в Україні також почалася вакцинація препаратом від американської компанії Pfizer.

Міністр охорони здоров'я Степанов знову обіцяє, що вже в травні-червні в Україну прибудуть перші дози цієї вакцини з 10 мільйонів запланованих на цей рік. Однак зараз в Україні є тільки рамковий договір на поставку цієї вакцини - такий документ не є договором купівлі-продажу і у нього немає зобов'язального характеру.

Наскільки ефективні різні вакцини, в тому числі і китайська CoronaVac, якій зараз починають вакцинувати українців в інтерв'ю ZN.UA "Для захисту від ковіда антитіла не мають значення" розповів патофізіолог Віктор Досенко.

Про те, які регіони залишаються найбільш проблемними і, які способи переконати щепитися вважають українці найбільш дієвими, читайте в статті соціолога Олександра Шульги "Вакцинація по-українськи".