UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні лікування на "первинці" з кисневою підтримкою передбачено тільки для стаціонару

У зв'язку з цим в Київській міській раді звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

В Україні амбулаторне лікування на "первинці" з кисневою підтримкою передбачено тільки для стаціонару. Про це повідомив системний аналітик Євген Істребін, опублікувавши звернення Виконавчого органу Київської міської ради до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

"Виявляється згідно з нормативними документами амбулаторне лікування на первинному ринку з кисневою підтримкою наказом МОЗ не передбачено, тільки в стаціонарі. Так само заборонена безкоштовна передача в оренду концентраторів приватним особам", - повідомив Істребін.

Згідно зі зверненням, передавати концентратори в оренду приватним особам забороняє Закон "Про оренду державного та комунального майна".

Що стосується кисневої підтримки на амбулаторному вирішенні, то "на даний час відсутній механізм передачі закладами охорони здоров'я комунальної форми власності, які надають первинну медичну допомогу, в користування пацієнтам кисневих концентраторів, які перебувають у них на балансі".

У зв'язку з цим в Київській міськраді просять привести у відповідність необхідні системні документи уряду і Міністерства охорони здоров'я. Також у зверненні до Шмигаля пропонують перерозподілити витрати до НСЗУ для закупівлі кисневих концентраторів для медустанов.

Читайте також: Кабмін дозволив використання технічного кисню – Степанов

Напередодні в Україні зафіксували 16 235 нових випадків коронавірусної хвороби. Також за минулу добу госпіталізували 3 904 особи. Крім того, 21 квітня щеплення зробили 14 044 людині. За час вакцинальної кампанії - 491 877 людям, з них отримали 1 дозу – 491 875 осіб, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 5 осіб (із них 2 особи отримали 1 дозу за кордоном).

При цьому згідно з результатами моніторингу Національної академії наук України, попри те, що минулого тижня показники навантаження на лікарні переважно покращилися, консервативну динаміку демонструє число киснезалежних пацієнтів.

Так, минулого тижня кількість зайнятих ліжок з киснем перевищило число пацієнтів з підтвердженою коронавірусною інфекцією і майже досягла 90% від числа всіх госпіталізованих (з підтвердженим ковідом і підозрою на нього).

Своєю чергою прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що необхідності в загальнонаціональному локдауні на сьогодні немає. У НАН України також повідомили про те, що ситуація з коронавірусом в Україні стабілізується.