UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні хворих на коронавірус будуть шукати службові собаки

МВС планує перейняти досвід Фінляндії.

Міністерство внутрішніх справ розглядає можливість використання службових собак-нюхачів для виявлення людей, заражених COVID-19. Щоб розпізнати хворого на коронавірус собаці знадобиться всього 10 секунд. Такий досвід вже застосовується в Європі, повідомила прес-служба МВС.

Вперше цей превентивний інструмент боротьби з пандемією почали використовувати в Фінляндії в кінці вересня. Там вперше кінологи навчили собак виявляти запах вірусу в зразках поту, зібраних на серветках пасажирів авіарейсів. В аеропорту Гельсінкі собаки можуть за 10 секунд виявити хворого. Після цього пасажиру пропонується пройти безкоштовно тест на коронавірус в медичному центрі аеропорту.

Фінський досвід перейняли в Європейських країнах. Зокрема у Великій Британії і Франції вже тренують собак розпізнавати вірус. Україна теж розглядає таку можливість.

За словами дослідників, коронавірус не представляє ризиків для собак, також вченим не відомо про випадки інфікування COVID-19 у кінологів, які працюють з цими собаками.

Читайте також: Прикордонники Донеччини показали, як перевіряють навички собак на КПВВ

Раніше вчені з Австралії та Китаю виявили РНК нового коронавирусу у двох собак з Гонконгу, господарі яких були госпіталізовані з COVID-19. Це перші зафіксовані випадки передачі інфекції від людини собаці. При цьому, другий пес, який жив разом з однією з собак, не заразився. Хвороба протікала у обох тварин безсимптомно. Учені поки не знають, чи можуть собаки заражати один одного і людей.