UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні хочуть спростити процедуру щеплення від COVID-19

Медсестри та медбрати матимуть право вакцинувати без залучення лікаря.

Міністерство охорони здоров’я  хоче спростити доступ до вакцинації. Планується, дозволити медичним працівникам, в окремих випадках приймати рішення про  щеплення без участі лікаря, інформує пресслужба МОЗ.

Відповідні зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року №595 «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень» вже підготовлені та оприлюднені для громадського обговорення.

Зазначається, що проводити вакцинацію хочуть дозволити медичним працівникам, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра за спеціальністю "Медсестринство".

"До здійснення щеплень в Україні будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку з організації й техніки проведення щеплень, а також навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину", - пояснюють у МОЗ.

За особою залишається право вибору  –  погодитися на консультування та вакцинацію без залучення лікаря чи звернутися на консультацію до лікаря перед вакцинацією.

Визначено також  перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.

В Міністерстві охорони здоров'я заявили, що в Україні немає примусової вакцинації, а є обов'язкова. Відомство визначило перелік осіб, які підпадають під неї. Серед них - працівники всіх освітніх установ, включаючи ПТУ і дитсадки. При цьому також буде видано наказ про те, що невакциновані особи будуть недопущені до роботи без збереження заробітної плати. Фактично, людину не звільнятимуть, але й можливості заробляти гроші у неї не буде.

Читайте також: ВООЗ схвалила вакцинацію третьою дозою: кому потрібне щеплення

В Україні з  21 жовтня залізничні перевезення у далекому сполученні будуть дозволені пасажирам за наявності сертифікату про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту,