UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні до послаблення карантину готова лише одна область: оновлені показники МОЗ

Ситуація з коронавірусом в країні погіршується.

Міністерство охорони здоров’я України оновило перелік областей, які можуть претендувати на послаблення коронавірусного карантину. Станом на 11 жовтня до цього готова лише Кіровоградська область.

Згідно з індикаторними даними МОЗ, показник захворюваності в області становить 24,8 на 100 тисяч населення за останні 14 днів (базовий рівень – більше 40), а тестування – 54,2 на 100 тисяч (базовий рівень – менше 24).

До того ж, в опорних лікарнях є ще 214 ліжка для пацієнтів із COVID-19.

Що таке індикаторні показники?

Це показники, на підставі яких Державна комісія з ТЕБ та НС раз на сім днів приймає рішення, до якої зони («червоної», «помаранчевої», «жовтої» чи «зеленої») відправити весь регіон чи окремі населені пункти.

Яка область вважається «регіоном із значним поширенням COVID-19»?

Регіон, в якому наявна хоча б одна із вищезазначених ознак.

Коли обмеження можуть послабити?

Рішення про запровадження в регіоні того чи іншого рівня епідемічної небезпеки може бути переглянуто не раніше, ніж за два тижні після потрапляння регіону чи окремого населеного пункту до нової карантинної зони.

Читайте також: В Україні за добу майже 5 тисяч нових випадків коронавірусу

Як і прогнозували експерти, з настанням осені ситуація із захворюваністю на коронавірус почала погіршуватися. У деяких областях України лікарні перевантажені ковідними пацієнтами, МОЗ розпочав підготовку тимчасових госпіталів для хворих на коронавірус.

Попри те, що нині добовий приріст нових випадків захворювання тримається на рівні понад 4 тисячі осіб, і вже перетинав межу в 5 тисяч, міністр охорони здоров'я і головний санітарний лікар не вважають за можливе повернення жорсткого карантину.

Докладніше про те, що повинна зробити влада, а що - люди, читайте в матеріалі Алли Котляр «COVID-19: боротьба вручну» для читачів ZN.UA.