UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні бачили реальну підготовку РФ до вторгнення, несподіваними були «обсяг і зухвальство» — Зеленський

Розповідаючи про попередження від розвідок країн Заходу, Зеленський сказав, що «деталей ніхто до кінця не знав».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що реальну підготовку РФ до повномасштабного вторгнення він бачив іще у вересні-жовтні 2021 року, але несподіваними були «обсяг і зухвальство». Про це він повідомив в інтерв’ю.

«Тиск був до широкомасштабного вторгнення. Ми розуміли, що триває підготовка. Я почав би розмову про наступ із вересня-жовтня. Гібридний артобстріл розпочався восени, ви пам'ятаєте про проблеми з паливом, енергетикою, кібератаки», - заявив Зеленський.

«Але обсяг, зухвальство, які ми побачили, – ніхто не розумів до кінця. Одна справа, коли ти розумієш, що з боку Білорусі, найімовірніше, підуть танки. А інша справа – що Росія піде на тебе через Білорусь. Інша справа, коли з Білорусі конкретно летять ракети. Різниця велика – ти воюєш із тими, хто на території Білорусі, чи ти воюєш із двома країнами», - зазначив президент.

При цьому, розповідаючи про попередження від розвідок країн Заходу, Зеленський сказав, що «деталей ніхто до кінця не знав».

«У нас була своя підготовка, у розвідок наших партнерів – своя підготовка. Більше деталей, ніж ми знали, ні в кого не було», - зазначив президент.

Він також додав, що з таким обсягом (вторгнення – ред.) жодна країна в Європі не впоралася б «коли на тебе наступає велика армія, ти не можеш зосередити сили, наприклад, навколо Києва».

«Для цієї території (України – ред.) нам треба армію не 260 тисяч (а бойових там було 120 тисяч). Навіть плюс 100 тисяч не змогли б їх зупинити. Сьогодні – це 700 тисяч», - заявив Зеленський.

 «Наші партнери говорили нам – рийте окопи. А ми їм – дайте зброю», - цитує Зеленського "Інтерфакс-Україна".

Читайте також: Зеленський пропонує партнерам створити механізм, що змусить Росію відшкодувати завдані Україні збитки

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що завершення війни, яку розв'язала Росія, буде "дипломатичним".

За його словами, порядок денний переговорів із президентом РФ Владіміром Путіним залежатиме від часу їх проведення. Він точно включатиме питання обміну,  мир і деокупацію.