UA / RU
Підтримати ZN.ua

В російському полоні до 8000 українців, росіян в Україні «набагато менше» – правозахисниця

Росіяни незаконно беруть у полон цивільних, зокрема через фільтраційні табори

У російському полоні перебувають до 8000 українців, а росіян в полоні в Україні – набагато менше. Про це в коментарі для Politico сказала координаторка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко.

Як повідомила Катриченко, Росія зараз утримує до 8000 військових і цивільних полонених в Україні, включаючи 2500 військовослужбовців і жінок, захоплених на «Азовсталі». Натомість Україна утримує набагато менше російських полонених. Це стало можливим тому, що російські військові, крім бійців ЗСУ беруть в полон дуже багато цивільних осіб, зокрема через фільтраційні табори.

Відтак Україна звинувачує Росію в численних затриманнях людей для свого «обмінного фонду» всупереч міжнародному гуманітарному праву, згідно з яким затримання та обмін цивільних є військовим злочином.

Читайте також: Росіяни в Маріуполі незаконно взяли в полон сотні медиків та поранених цивільних

Також у публікації згадали про показові судові справи проти полонених бійців іноземного легіону в підтримуваних Росією територіальних утвореннях ЛНР та ДНР. Притягуючи трьох іноземних громадян до показового суду за «тероризм», ставленики Росії з невизнаних псевдореспублік, називали їх найманцями. А це, Демієна Магроу, юриста і речника Іноземного легіону, до складу якого входять учасники бойових дій з 55 країн, є абсолютно незаконним. Адже всі ці люди уклали контракти із ЗСУ і отримують таку ж зарплатню, як всі інші українські військові.

Натомість за Женевськими конвенціями найманцем є боєць «мотивований брати участь у військових діях переважно бажанням отримати приватну вигоду, і, фактично, обіцяна йому матеріальна компенсація значно перевищує обіцяну учасникам бойових дій». Найманці «не входять до складу збройних сил сторони конфлікту».

«Правова реальність дуже чітка, і той факт, що росіяни повністю ігнорують міжнародне право, не повинен нікого дивувати, тому що вони нехтують усім набором гуманітарного права з початку війни», – сказав Магроу. 

Читайте також: Звільнена Тайра розповіла про умови перебування в полоні: інформаційна ізоляція, умови нагадують концтабір

Нагадаємо, 29 червня відбувся найбільший з початку повномасштабної війни обмін військовополоненими між Україною та Росією. Україна повернула додому 144 військових, 95 з яких – захисники «Азовсталі». Скільки російських полонених віддала Україна, не повідомляли.