UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН розповіли, скільки цивільних загинули через російське вторгнення в Україну

Найбільше жертв у Донецькій та Луганській областях.

Від початку повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну через дії загарбників загинули понад 4 тисячі цивільних осіб. Про це повідомили в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини.

Згідно з інформацією органу, починаючи з 24 лютого через російський напад на Україну загинули 4113 цивільних. Ще 4916 були поранені. Найбільше вбитих серед чоловіків – 1550. Серед інших загиблих – 1023 жінки, 95 дівчаток і 100 хлопчиків, а також 69 дітей та 1276 дорослих, стать яких на даний момент невідома.

Серед поранених виявилося 978 чоловіків, 658 жінок, 115 дівчаток та 138 хлопчиків, а також 168 дітей та 2859 дорослих, стать яких теж поки що невідома.

Читайте також: Окупанти обстріляли 12 населених пунктів у Донецькій області: є загиблі та поранені

Найбільше жертв війни у Донецькій та Луганській областях – 2337 убитих та 2808 поранених. На інші області припадає 1776 загиблих та 2108 поранених. У звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини вказано, що переважна більшість жертв загинула або отримала травми внаслідок обстрілів з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню, ракетних та авіаційних ударів. 

В ООН відзначають, що реальні цифри втрат серед цивільних в Україні значно перевищують наведені у документі. Підрахунок жертв ускладнюється тим, що частина територій тимчасово окуповані російською армією, що унеможливлює збір інформації.

Читайте також: Російська геноцидна війна в Україні

Раніше повідомлялося, що російські війська захопили половину Сєвєродонецька.

Росія на окупованих українських територіях проводить щодо українців цілеспрямовану політику геноциду. І якщо деякі країни на політичному рівні визнали цей «злочин злочинів» проти українців, то як бути з юридичним визнанням? Про це — у статті Ірини Павленко «Путін і геноцид українців: складний шлях визнання».