UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ООН розкритикували деякі українські ЗМІ за висвітлення ситуації у Кагарлику

В Організації підкреслили, що, висвітлюючи випадки сексуального насильства, всі зацікавлені сторони, включаючи ЗМІ, повинні ставити інтереси жертви на перший план.

Моніторингова місія ООН з прав людини розкритикувала публічні повідомлення деяких українських ЗМІ про сексуальне насильство в Кагарлику, зазначивши, що медіа не повинні покладати додатковий тягар на жертву. Про це повідомила пресслужба Місії в Facebook.

Зазначається, що після випадку в Кагарлику деякі ЗМІ опублікували ім'я, місце проживання і фотографію жертви, описали її характер і поведінку.

"Ми підкреслюємо, що, висвітлюючи випадки сексуального насильства, всі зацікавлені сторони, включаючи ЗМІ, повинні ставити інтереси жертви на перший план. Це означає запобігати повторній травматизації і стигматизації жертви, уникати відтворення гендерних стереотипів, таких як звинувачення жертв, публічно поширювати особисті дані особи тільки за її інформованої згоди", - йдеться в повідомленні Місії.

В ООН нагадали, що відповідно до Декларації основних принципів правосуддя щодо жертв злочинів і зловживання владою, до жертв слід ставитися зі співчуттям і повагою до їх гідності.

"Публічне повідомлення про сексуальне насильство не повинно покладати додатковий тягар на жертву. Нетактовний підхід до таких випадків впливає на благополуччя жертв та їхніх родин, і може мати негативний вплив, стримуючи жертв від повідомлення про таке насильство в майбутньому", - підсумували в Організації.

Читайте також: Вакцина проти туберкульозу може виявитися корисною в боротьбі з коронавірусом

З 23 на 24 травня правоохоронці Кагарлицького відділення поліції катували 26-річну жінку, яку запросили у відділення в якості свідка у справі про крадіжку майна, і чоловіка. Поліцейські використовували наручники, кийки і протигаз, стріляли над головами жертв з табельної зброї, і кілька разів зґвалтували жінку. У чоловіка в результаті побоїв зламані ребра і ніс, йому погрожували зґвалтуванням.

26 травня Голосіївський районний суд Києва відправив під арешт на два місяці підозрюваних поліцейських - Миколу Кузіва і Сергія Сулиму.

Державне бюро розслідувань відкрило справу за статтями 152 (зґвалтування), 127 (катування) та ч.2 статті 365 (перевищення службових повноважень) КК України. Зловмисникам загрожує до десяти років ув'язнення.