UA / RU
Підтримати ZN.ua

В окупованому Криму 10 жителів незаконно засудили за відмову служити в армії РФ

Всього зафіксовано 258 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ.

У липні в окупованому Росією Криму зафіксовано 14 нових кримінальних справ відносно жителів півострова по ст. 328 КК РФ (ухилення від служби в збройних силах РФ).

Було прийнято 10 нових вироків за цією статтею, повідомила Кримська правозахисна група на сторінці в Facebook.

Правозахисники зафіксували 258 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ, переданих на розгляд в "суди" Криму. За 232 справах уже винесено вироки, а 26 знаходяться на розгляді.

"Здійснення призову жителів окупованих територій в армію країни, яка окуповує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції). Крім цього, переміщення громадян України на службу в регіони Росії порушує ще й ст. 49 цієї конвенції ", - відзначили в КПГ.

Читайте також: Розвідка Міноборони: РФ перекинула в Донбас великі партії озброєння та боєприпасів

З початку окупації півострова Росія незаконно закликала на військову службу вже близько 30 тисяч громадян України.

Нагадаємо, за даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової, на тимчасово окупованих територіях Донбасу зниклими безвісти вважаються понад 200 осіб, а в Криму — понад 40 осіб. Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ в Міжнародний день жертв насильницьких зникнень.

Також повідомлялося, що РФ планомірно перетворює Кримський півострів у свою військову базу для контролю акваторії Чорного та Азовського морів.

За весну-літо 2021 року Росія збільшила свій військовий контингент в Криму, йдеться в заяві начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова.