UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Офісі генпрокурора представили концепцію захисту прав громадян у місцях несвободи

Готується проєкт закону про подвійну систему регулярних пенітенціарних інспекцій.

Офіс генерального прокурора представив концепцію захисту прав громадян у місцях несвободи на час передачі функцій надзору за додержанням законів у пенітенціарних установах від прокуратури до спеціальних інспекцій (передбачена реформою – ред.). Презентацію під час круглого столу 24 вересня провів заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

«Наразі актуальним питанням залишається ефективність здійснення зовнішнього та внутрішнього інспектування пенітенціарних закладів. І якщо з внутрішнім контролем є розуміння, що цю функцію виконуватиме Мін’юст, то з зовнішнім – досі є невизначеність, хоча зміни до Конституції України були прийняті ще 4 роки тому», - наголосив він.

У прокуратурі наголосили на важливості поступової передачі функції нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах і застосуванні до громадян заходів, пов’язаних із обмеженням волі. Водночас, наголошують прокурори, на час переходу важливо забезпечити належний механізм захисту прав в’язнів.

«Таким механізмом мають бути спільні з Офісом омбудсмана та громадянським суспільством перевірки та моніторингові візити. Наразі уже досягнуто згоди щодо створення та початку діяльності пілотних спільних моніторингових груп у трьох областях на півдні країни», - зазначив Мамедов.

Крім того, за ініціативою Офісу генпрокурора, в Мін’юсті створена міжвідомча робоча група, яка готуватиме проєкт закону щодо подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій.

Офіс генпрокурора надіслав Міністерству юстиції пропозиції щодо основних засад Концепції реформування пенітенціарної системи: від удосконалення системи формування та реалізації державної політики у сфері виконання покарань та пробації до поступової передачі функції нагляду прокуратури до пенітенціарних інспекцій.

«Ми переконані, що сучасна пенітенціарна система має відходити від радянських правил і змінювати підходи, тобто метою покарання повинна бути не тільки кара, а й виправлення засудженого, його ресоціалізація та запобігання скоєнню нових злочинів», - наголосив заступник прокурора.

Своєю чергою представники громадських організацій запропонували власне бачення боротьби із системними порушеннями у пенітенціарній сфері. З цією метою на базі Департаменту пробації ОГП буде створено робочу групу.

 

У круглому столі взяли участь представники: Комітету з питань пенітенціарної системи, кримінальних покарань та пробації Громадської ради при Мін’юсті, ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини»; «Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів»; «Харківської правозахисної групи»; «України без тортур»; «Українського інституту з прав людини»; «Всеукраїнського об'єднання людей з наркозалежністю»; Експертного центру з прав людини та Громадської ініціативи «Zero Torture».

Читайте також: У Мін’юсті розповіли, скільки заробили на платних камерах у СІЗО

За даними Мін'юсту, слідчі ізолятори в Україні заповнені на 95% і майже всі не відповідають нормам, які є в Європі. Докладніше про реформування пенітенціарної системи в Україні читайте у статті Гюндуза Мамедова «Як зрушити з місця реформу пенітенціарної системи: план є, потрібно діяти» для ZN.UA.