UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ОБСЄ підтвердили відмову бойовиків охороняти спостерігачів в Горлівці

В ОРДО не переживають за безпеку міжнародних спостерігачів.

Представники ОРДО без попередження зняли озброєну охорону, яку надавали передовий патрульної базі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Горлівці.

"Підтверджуємо, що в п'ятницю ввечері, 22 вересня, з передовою патрульної бази СММ ОБСЄ в Горлівці зняли озброєну охорону, яка надавалася так званої "ДНР", - відзначили в прес-службі місії, передає "Українська правда".

"Держави-учасники ОБСЄ встановили, що для виконання свого мандата співробітники Місії повинні мати вільний і безпечний доступ по всій Україні. Підписанти Доповнення визначили, що Спільний центр по контролю і координації сприятиме безпеки спостерігачів СММ. Крім вжиття додаткових заходів безпеки, СММ ОБСЄ регулярно взаємодіє з СЦКК, нагадуючи про їх обов'язки забезпечувати безпеку спостерігачів Місії", - додали у заяві.

Нагадаємо, що раніше спостерігачі ОБСЄ, які продовжують стежити за відведенням озброєнь сторонами конфлікту в Донбасі, протягом декількох днів зафіксували в ОРДЛО велику кількість танків.

"За межами відповідних ліній відводу, але поза виділених місць зберігання в непідконтрольних уряду районах Місія зафіксувала 13 нерухомих танків (Т-64) на полігоні поблизу с. Круглик (31 км до південно-заходу від Луганська), а також 12 танків (невстановленого типу, 11 з яких були нерухомими, а один рухався в південно-східному напрямку) на полігоні поблизу с. Тернове (57 км на схід від Донецька), а також 5 танків (Т-72), рухалися на південь в тому ж районі", - йдеться у звіті СММ ОБСЄ.

Крім того, за рахунок спостереження з повітря міжнародні спостерігачі виявили у ОРДЛО ще 21 танк невстановленого типу.