UA / RU
Підтримати ZN.ua

В медуніверситети цього року вступатимуть за зміненою схемою: рішення МОЗ

Випускники попередніх років зможуть скористатись результатами ЗНО.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило особливий порядок вступу до медичних навчальних закладів у 2022 році, повідомила пресслужба відомства.

Зокрема, майбутні студенти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Вступники зможуть подати до п’ять заяв на місця державного і регіонального замовлення та до 20 заяв на небюджетні конкурсні пропозиції.

«Конкурсний відбір для вступу на перший курс здійснюватиметься за результатами вступних випробувань у формі національного мультипредметного тесту. Також для конкурсного відбору можуть бути зараховані бали ЗНО, отримані в 2019–2021 роках з трьох конкурсних предметів. При цьому, результати ЗНО можуть бути зараховані замість відповідних предметів тесту, якщо різниця балів НМТ та ЗНО з відповідного предмету не перевищує 15 балів», - зазначили в МОЗ.

Розрахувати конкурсний бал можна за такою формулою:

КБ = К1 × П1 + К2 × П2 + К3 × П3 + ОУ

П1, П2, П3 – оцінки з першого, другого та третього предметів;

ОУ – бал за успішне закінчення у рік вступу підготовчих курсів закладу вищої освіти для вступу до нього;

К1, К2, К3 – невід’ємні вагові коефіцієнти з предметів НМТ, які для всіх дев’яти спеціальностей галузі знань 22 «Охорона здоров’я» становлять: українська мова − 0,35; математика − 0,4; історія України − 0,25.

«Для конкурсного відбору осіб, які на основі ступеня бакалавра, магістра вступають на навчання для здобуття ступеня магістра, зараховуються результати фахового іспиту», - додали у міністерстві.

Також цього року для медичних спеціальностей не діятимуть підвищені вимоги до мінімальної кількості балів зі вступних випробувань. Заклад вищої освіти у правилах прийому самостійно визначатиме конкурсний бал, з яким вступник допускається до участі у конкурсі.

Реєстрація електронних кабінетів вступників для вступу на перший курс для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра, магістра на основі повної загальної середньої освіти за денною формою здобуття освіти, розпочнеться 1 липня. Прийом заяв та документів розпочинається 29 липня та закінчується о 18:00 23 серпня − для осіб, які вступають за результатами мультипредметного тесту, які були складені з 01 по 18 липня.

Читайте також: Освітній омбудсмен звернувся до керівників закладів освіти з закликом бути доброчесними під час вступної кампанії

Нагадаємо, що Незалежне мультимпредметне тестування, яке цього року замінить ЗНО, проходитиме в три сесії:

основна — з 18 липня по 10 серпня;

додаткова — з 16 по 20 серпня;

спеціальна — з 12 по 16 вересня.