UA / RU
Підтримати ZN.ua

Успенський піст: коли завершується цього року

Після цього відзначають Успіння пресвятої Богородиці.

15 серпня християни східного обряду відзначають Успіння пресвятої Богородиці. Йому передує Успенський піст, який по суворості не поступається Великому посту. Він починається 1 серпня.

Читайте також: День успіння праведної Анни: історія та традиції

Коли закінчується Успенський піст

1 серпня у християн східного обряду розпочинається Успенський піст. Він триватиме до 14 серпня, а вже наступного дня, 15 серпня, віряни відзначатимуть свято Успіння пресвятої Богородиці.

Під час Успенського поста також буде декілька свят, які пов'язані з Ісусом Христом. Зокрема, 1 серпня відзначають Походження чесних древ Животворящого Хреста (Медовий Спас). 6 серпня – Преображення Господнє або Другий, Яблучний Спас, а 16 – Третій Спас, Горіховий.

Традиції Успенського посту

Успенський піст триває два тижні. В ці дні не можна їсти страви з м'яса, яйця, молочні продукти.

Під час Успенського посту найсуворішими днями є понеділок, середа та п'ятниця. В ці дні дозволяється вживати сирі овочі та фрукти, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, сіль, мед та запивати їх водою.

У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але вони мають бути приготовані без масла.

Гарячі страви з маслом дозволяється готувати у суботу та неділю. Також в ці дні можна пити вино.

За весь час посту їсти рибу можна лише 6 серпня у свято Преображення Господнього.

Головне пам'ятати, що під час посту важливим є не обмеження в їжі, а духовне очищення. В цей час варто приділити час молитві, робити добрі справи, не допускати злих думок, заздрості. Також під час посту забороняється злитися, лихословити, брехати та бажати зла оточуючим.

Як правильно виходити з Успенського посту

Одним з головних правил виходу з посту є не переїдати. Під час обмежень у їжі організм відвик від перевантаження, тому важливо потроху збільшувати порції. У перші дні необхідно вставати з-за столу з відчуттям легкого голоду.

Також не потрібно одразу повертати до раціону жирні продукти. Краще розпочати вихід з поста з нежирних молочних продуктів та яєць.

Важливо у перші тижні дні після посту не вживати алкоголь, соління, смажені та жирні страви.

Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких відносяться діти, підлітки, особи похилого віку та люди, що мають хронічні захворювання.