UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уроки мови: як звернутися до незнайомця українською

Наша мова містить багато гарних слів.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців свідомо відмовилися від використання російської мови у повсякденному житті. Вони постійно шукають нові слова, щоб збагатити свою українську. 

Читайте також: Уроки мови: як сказати українською «чолка»

Видання «Апостроф» розповіло, як українською правильно звернутися до незнайомої людини.

.У бiльшостi країн iсторично сформувались свої форми таких звертань. Зокрема, у франкомовних країнах до жінки кажуть «мадемуазель» (чи «мадам»), в англомовних – «мiс» (або «мiсiс»), у Нiмеччині говорять «фрау», в Італiї «синьйора». Також є чiткi звертання для представникiв чоловiчої статi: «мiстер», «мсьє», «гер», «синьйор». В українській мові також є свої особливі форми звертання.

Серед вдалих форм чемних звертань:

Лайфхаків, «як російськомовному перейти на українську», вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Але, по-перше, деякі з цих спеціалістів прогнозують, що значна кількість таких ентузіастів знову відкотиться до звичної російської, щойно військова загроза спаде і ми повернемося до звичних умов життя. По-друге, деякі з цих "нових українців" говорять державною виключно в публічному просторі. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова «Перехідний вік мови» на ZN.UA.