UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уроки мови: як сказати українською «по щелчку пальцев»

Є кілька вдалих варіантів.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців відмовилось від використання російської мови і перейшли на українську. Але вони не завжди знають, як замінити деякі російські вирази.

Читайте також: Без суржика: як сказати «буси» українською

Мовознавець Олександр Авраменко  в ефірі «Сніданку з 1+1» розповів, як можна замінити російський вираз «по щелчку пальцев». За словами експерта, в українській мові існує кілька варіантів, які залежать від ситуації мовлення.

Якщо людина каже своєму співрозмовнику, що не може швидко виконати якесь завдання, вона може сказати:

Або ж використати:

Якщо мова йде про те, що певну дію можна виконати не лише швидко, а й легко, то можна сказати:

Лайфхаків, «як російськомовному перейти на українську», вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Але, по-перше, деякі з цих спеціалістів прогнозують, що значна кількість таких ентузіастів знову відкотиться до звичної російської, щойно військова загроза спаде і ми повернемося до звичних умов життя. По-друге, деякі з цих «нових українців» говорять державною виключно в публічному просторі. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова «Перехідний вік мови» на ZN.UA.