Наближається період новорічних свят, одним з обов'язкових атрибутів якого є салат Олів'є. Незважаючи на те, що рецепт салату знайомий, напевно, кожному, його можна приготувати по-особливому і зробити таку звичну, на перший погляд, страву такою, що запам'ятовується.
Gloss.ua опублікував підбірку рецептів Олів'є від українських кухарів. Його можна готувати з куркою, крабами, з запечених овочів і ще кількома цікавими способами.
Олів'є від Ектора Хіменеса-Браво
Інгредієнти
Телячий язик відварний - 400 гр
Раки - 12 шт.
Куряче яйце - 12 шт.
Перепелині яйця - 12 шт.
Картопля - 2 шт.
Морква - 2 шт.
Заморожений зелений горошок - 6 ст.л.
Солоні огірки - 4 шт.
Червона цибулю - 40 гр
Листя цикорію - 12 шт.
Мікрогрін гороху - 15 гр
Оливкова олія - 100 мл
Гірчиця - 0,5 ч.л.
Лимонний сік - 1 ч.л.
Сіль, суміш п'яти перців, чорний мелений перець, цукрова пудра - за смаком.
Приготування
Цілий язик потрібно опустити в киплячу воду і варити на повільному вогні 4 години. У воду додати спеції і сіль за смаком. Язику дати охолонути і нарізати кубиками приблизно 5 міліметрів.
Овочі - картоплю і моркву - запекти в духовці 30 хвилин при температурі 180°С. Дати охолонути, почистити, нарізати такими ж кубиками.
Зелений горошок припустити у солоній воді 1 хвилину, охолодити.
Червону цибулю подрібнити, один з огірків порізати кубиками, з інших овочерізкою зробити "спіральки".
Раків очистити сирими, попередньо прокрутити на 90 градусів хвостик і відірвати його, відварити. Шейки відокремити і очистити від панцира. М'ясо з клешнею нарізати і додати до мови.
Перепелині яйця відварити 5 хвилин в солоній воді, різко охолодити, почистити, розрізати уздовж, вони потрібні будуть для подачі.
Змішати овочі та м'ясо, заправити салат майонезом, додати сіль і перець.
"Спіральки" солоного огірка, ракові шийки, перепелині яйця в салат не додавати - вони потрібні для подачі.
Приготування майонезу
Жовтки і гірчицю потрібно акуратно змішувати вінчиком, вливаючи тонким струмком оливкову олію. Коли жовтки і масло повністю змішаються, додати в соус лимонний сік, сіль, перець і цукрову пудру.
Подача
У листя цикорію потрібно обрізати нижню частину і викласти на кожен листочок порцію салату. Прикрашаємо готову порцію раковою шийкою, "спіралькою" огірка, половинками перепелиного яйця і гілочкою гороху.
Олів'є з куркою і червоною ікрою від Вадима Яреми
Шеф-кухар ChickenKyiv пропонує прикрашати салат перепелиними яйцями і додати в нього червону ікру.
Інгредієнти (на 1 кг салату)
Картопля відварна в шкірці (1-2 середнього розміру) - 70 г
Огірок свіжий (надає приємний хрускіт і свіжість, можна замінити і солоним) - 1 шт.
Морква відварна (найкраще відварити моркву в воді з додаванням солі і цукру пропорція 1: 1) - 1 шт.
Огірок солоний (корнішон) - 110 г або 3-5 маленьких
Майонез власного виробництва (можна взяти покупний, але додати в нього трохи цукрової пудри, оцет яблучний і соєвий соус для пікантності
Яйце куряче відварене - 2 шт.
Горошок свіжоморожений (не маринований) - 2-3 столові ложки
Куряче філе відварне - 300 г
Сіль і перець - за смаком
Яйце перепелине - 2-3 шт. (Для декору)
Ікра червона - чим більше, тим смачніше (20-30 г)
Приготування
Відварюємо філе: ставимо воду, доводимо до кипіння, додаємо спеції, кладемо куряче філе (попередньо просушити від вологи, не мити), даємо покипіти філе рівно 5-7 хвилин при бурхливому кипінні і відключаємо, даємо йому «дійти» ще 20-30 хвилин. Філе виходить дуже соковитим.
Овочі відварюємо в шкірці, бажано не переварити.
Яйце відварюємо круто, але не до сірого відтінку. Очищаємо.
Самі готуємо майонез: в стакан блендера кладемо жовток (яйце беремо тільки у перевіреного виробника з сертифікатом обробки), гірчицю, сіль, перець, наливаємо рослинне масло злегка охолоджене, за допомогою блендера акуратно і повільно збиваємо знизу верх - пульсуючими натисканнями. Виходить емульсія олії з гірчицею, додаємо яблучний оцет, соєвий соус, перемішуємо, пробуємо.
Відварені овочі нарізаємо дрібними кубиками, як і куряче філе.
Нарізані овочі, курку, зелений горошок, свіжий і солоний огірок кладемо в одну миску, заправляємо домашнім майонезом до смаку.
Викладаємо салат на тарілку, декоруємо перепелиним яйцем і ікрою.
Олів'є з крабами від Віктора Тимчишин
У рецепті chef в Guramma Italiana присутні листя салату і васабі, а для декору використовуються квіти.
Інгредієнти
крабова фаланга консервована або варено-морожена - 60 гр
ікра тобіко - 5 гр
огірок свіжий - 30 гр
батат відварений (солодка картопля) - 30 гр
яйце перепелине відварне - 2 шт
горошок см (бланшований) - 20 гр
айсберг салат (тверда частина) - 20 гр
майонез японський - 50 гр
васабі паста - 5 гр
шірачі - 5 гр
квіти сьедобние для декору
Приготування
Крабову фалангу розірвати на великі волокна, додати огірок нарізаний кубиком і ікру тобіко. Заправити соусом на основі майонезу з васабі і шірача. Решту продукти нарізати кубиком, викласти через форму і оформити.
Олів'є з запечених овочів від Євгена Клопотенко
Інгредієнти
Морква - 2 шт.
Картопля - 200 г
Телятина - 100 г
Заморожений зелений горошок - 2 шт.
Огірок солоний - 2 шт.
Яйце - 0,5 шт.
Ріпчасту цибулю (невеликий) - 1 шт.
Вершкове масло (для смаження)
Сіль, перець (за смаком)
Для майонезу:
Яєчний жовток - 2 шт.
Гірчиця (французька з зернами) - 1 ст.л.
Сік половини лимона
Дрібка солі
Олія соняшникова - 100 мл.
Приготування
Помиті овочі потрібно запікати до готовності в духовці при температурі 180 градусів.
М'ясо теж запікати у фользі, додавши трохи солі.
М'ясо і овочі, що остигнули, нарізати великими шматочками.
Яйця зварити круто.
Огірок і яйця теж потрібно нарізати крупно, а цибулю дрібно.
Горошок припустити в сковорідці з вершковим маслом протягом 5 хвилин.
Змішати всі інгредієнти, заправивши майонезом і додавши сіль і перець за смаком.
Приготування майонезу
Жовтки з сіллю, гірчицею і лимонним соком потрібно збивати віночком до отримання однорідної маси. Потім невеликими порціями вливати масло і продовжувати збивати, поки не додасте всю олію і майонез не набуде однорідної консистенції.