UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна повідомила РЄ про масові обшуки та затримання кримських татар

Україна повідомила про дії російських силовиків в анексованому Криму як генсекретаря Ради Європи, так і послів держав-членів.

Україна проінформувала Раду Європи про масові обшуки кримських татар, які російські силовики провели вранці 27 березня, повідомив у Twitter український посол у Єврораді Дмитро Кулеба. Він наголосив, що такі дії Росії є цілеспрямованою політикою придушення.

"Щойно поінформував генерального секретаря та послів держав-членів Ради Європи про чергову системну атаку російських окупантів на кримських татар в Криму. Наголосив, що йдеться про цілеспрямовану політику придушення. Закликав РЄ до дій", - написав Кулеба.

Він додав, що Україна очікує не лише висловлення стурбованості, а на конкретні дії щодо захисту прав кримських татар на анексованому півострові.

"Очікуємо не лише на чергове висловлення стурбованості, а на конкретні кроки із захисту прав кримських татар. Якщо ці кроки будуть хоча б на 50% такі ж енергійні, як спроби деяких сил в РЄ повернути Росію в ПАРЄ, права людей в окупованій зоні будуть захищені", - зазначив Кулеба.

Вранці, 27 березня, російські силовики прийшли з обшуками до будинків 24 кримських татар в анексованому Криму. Обшуки проводили у Строгонівці та Кам'янці, що в Сімферопольському районі. У результаті російські силовики затримали 15 кримських татар, в тому числі й тих, хто прийшов підтримати господарів будинків, де проводили обшук.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні продовжує фіксувати порушення в Криму і констатує, що жодного поліпшення за останні місяці на окупованому півострові не відбулося. Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".