UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна купила оборонну продукцію в російських виробників — ЗМІ

Операцію провели за посередництвом британської фірми, яка має рахунок в Латвії.

Українська державна фірма "Укрінмаш", яка входить до державного концерну "Укроборонпром", закуповує продукцію в виробників з Росії через посередників у Великій Британії.

"Фірма "Укрінмаш" купувала гусеничні стрічки для військової техніки та двигуни російського виробництва для бронетранспортерів БТР-70. А постачальником виступила британська фірма "Rion Assets Company LTD", - зазначається в програми "Слідство.Інфо".

Директором "Rion Assets Company LTD" виявилася громадянка Сейшельських островів Сельма Францис.

"Показово те, що банківський рахунок "Rion Assets Company LTD" відкрито у Латвії. Це стало поширеною практикою, коли компанії, помічені у різного роду оборудках та відмиванні коштів користуються послугами латвійських банків", - зазначається у сюжеті.

Журналісти знайшли в Києві реальних осіб, які стоять за британським постачальником. На переговорах з "Укрінмашем" британську компанію представляв мешканець Києва.

"У "Укрінмашу" довіреність представника британської компанії, питань не викликала, як і не викликало питань те, що офіційною адресою для листування міжнародної компанії з Туманного Альбіону, у переговорах з "Енергоатомом", була вказана київська квартира (Дарницький бульвар 3А)", - сказано у розслідуванні.

Згідно з документами на закупівлю гусеничних стрічок "Укрінмаш" витратив більше $ 121 тис. за 20 одиниць, або ж трохи більше $ 6 тис. за одиницю. На закупівлю двигунів для БТР було витрачено $ 160 тисяч за 20 одиниць, тобто $ 8 тисяч - одиниця.

"Водночас середня ціна за такі двигуни становить близько 2, максимум 3 тисячі доларів, а це майже вчетверо дешевше того, що "Укрінмаш" купив у британської прокладки", - наголошується в сюжеті.

Раніше повідомлялось, що підприємству "Укроборонпрому" "Спецтехноекспорт", для того щоб підписати й реалізувати контракт із білоруським підприємством "Техносоюзпроект", знадобилася допомога підприємства з Великої Британії Brasen Development LLP, яке за своє посередництво одержало майже 3,6 млн дол., або більш ніж у 13% від загальної суми угоди.

Нагадаємо, за даними податківців, прокуратури, поліції і СБУ, послугами конвертаторів коштів на сьогоднішній день користувалися понад 30 підприємств ДК "Укроборонпром", а тіньовикам від оборонки слідчі органи інкримінують майже 300 млн грн викрадених бюджетних коштів.

Детальніше про злочинні схеми в українській оборонці читайте у статті Дмитра Менделєєва "Укробналпром". Аll inclusive" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".