UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна хоче бачити на території Донбасу не менше 20 тисяч миротворців

Крім них, бажаним є поліцейський корпус розміром у декілька тисяч чоловік і такий же апарат цивільного персоналу, необхідний для перехідного періоду.

Для української сторони є бажаним, щоб планований до введення на територію Донбасу миротворчий корпус ООН складався з не менш, ніж 20 тисяч миротворців, заявив представник України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на сході України Олександр Моцик, повідомляє "Українська кризовий медіацентр".

Моцик зазначив, що у ТКГ розраховують також на п'ятитисячний поліцейський корпус і такий же апарат цивільного персоналу, необхідний для перехідного періоду. Крім цього, Україна хотіла б, щоб миротворці були розміщені по всій території зони конфлікту, включно з лінією розмежування. Також одним з вимог України є надання миротворцям права негайного отримання доступу до стратегічних об'єктів і усіх місць розташування озброєння.

Лідерство у місії пропонується надати країнам, які мають позаблоковий військовий статус - Фінляндії, Швеції, Австрії та іншим.

"Якщо до місії приєднаються Білорусь і Казахстан, які є учасниками Ташкентського договору, то до складу місії необхідно включити країни-члени НАТО, наприклад Іспанії, а також сусідів України - Польщі та країн Балтики, які добре розуміють реальну ситуацію", - додав Моцик.

Представник додав, що переговори з Росією опинилися у глухому куті, оскільки РФ не сприймає того формату місії миротворців, який хоче бачити України. В інтересах Росії розміщення миротворців уздовж лінії розмежування і використання їх ц якості охорони спостерігачів ОБСЄ, і на компроміси країна-агресор йти не бажає.

"Такий підхід однозначно привів би до замороження конфлікту на довгі роки...Наше бачення - миротворча місія повинна привести до відновлення територіальної цілісності України і української влади на Донбасі", - сказав Моцик.

Раніше спецпредставник США Курт Волкер заявив про те, що введення миротворців в Донбас блокує тільки Росія, в той час як Україна робить зі свого боку конкретні кроки для того, щоб виконувати мінські домовленості.

Нагадаємо, Курт Волкер також повідомив про підтримку Сполученими Штатами перспективи розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, своєю чергою, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування, до окупованої ділянки російсько-українського кордону, через яку постачає бойовикам зброю, паливо, найманців і кадрових військових.

Без російської "гумдопомоги" терористичні угруповання "Л-ДНР" перестануть існувати. Тому в РФ наполягають на тому, що миротворці повинні розміщуватися лише вздовж лінії розмежування сторін в Донбасі та захищати спостерігачів місії ОБСЄ.

Детальніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".