UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна буде судитися за "скіфське золото" з нідерландським музеєм

Українська і російська сторони паралельно подали до суду Амстердама позови з вимогою повернути музейні скарби Криму.

5 жовтня 2016 року в Окружному суді Амстердама відбудеться судове засідання за позовом держави Україна до музею Алларда Пірсона щодо повернення українській стороні так званого "скіфського золота", яке зберігається в Нідерландах після анексії Кримського півострова.

Як повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, предметом спору є колекція із сотень музейних експонатів, вивезених з Криму.

"Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих "Центральним музеєм Тавриди", "Керченським історико-культурним заповідником", Національним заповідником "Херсонес Таврійський" і "Бахчисарайським історико-культурним заповідником" для експонування в музей Алларда Пірсона (м. Амстердам) в період з 06.02.2014 за 28.05.2014 року в рамках виставки "Крим – золотий острів в Чорному морі", – наголошується в повідомленні.

Експонати Кримських музеїв перебували в Амстердамі в період анексії Криму Росією. Після завершення виставки, нідерландська сторона відмовилася повернути експонати Національного музею історії України, мотивуючи це можливими претензіями з боку музеїв Криму.

Зазначається, що контракт, що надавав музею Алларда Пірсона права на тимчасове зберігання експонатів, закінчився 13 червня 2014 року, після чого ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню. Міністерство культури ще у 2014 році направило в правоохоронці запити про відкриття справи щодо незаконного перебування предметів Музейного фонду України на території королівства Нідерланди.

За інформацією російських ЗМІ, за золото також судиться російська сторона. Так, в судовому засіданні 5 жовтня будуть брати участь представники чотирьох кримських музеїв, які подали до музею Алларда Пірсона колективний позов з вимогою повернути золото з Нідерландів до Криму. Інтереси підконтрольних окупантам музеїв буде представляти спеціально найнята міжнародна юридична компанія.

Читайте також: Виставка про скіфське золото відкрилася в Адміністрації президента

Виставка "Крим: золото та секрети Чорного моря" була відкрита в археологічному музеї Алларда Пірсона при Амстердамському університеті на початку лютого 2014 року. Вона була сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться у Києві, чотири - в Криму. По закінченні виставки 31 серпня 2014 музей Алларда Пірсона вирішив залишити у себе кримську частину колекції до відповідного рішення суду.

23 січня 2015 року в Амстердамі почався судовий процес про повернення золота скіфів до України. Позиція України в процесі заснована на тому, що музеї ніколи не були фактичними власниками експонатів і факт анексії Криму нічого не змінює.